Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Egyptische aardbeienteelt bestand tegen stijgende kosten"

De stijging van de kosten in de aardbeienteelt wereldwijd zal de positie van Egyptische telers versterken, hoewel ook in Egypte de teeltkosten zijn verdubbeld. Dit zegt Emad Mahdy, eigenaar van Al Fayruz Nurseries, die onlangs het avontuur aanging om het Egyptische teeltmodel in andere landen te kopiëren.

Egypte is veerkrachtig
"De teeltkosten in de aardbeiensector in Egypte zijn aanzienlijk gestegen sinds vorig jaar. We hadden vroeger 12.000 tot 16.500 dollar nodig om één hectare te telen, nu is dat gemiddeld 31.000 dollar. De kosten zijn niet alleen gestegen door de mondiale inflatie, maar ook door de devaluatie van het Egyptische pond, omdat veel grondstoffen worden geïmporteerd", zegt Emad.

"Toch blijft Egypte een van de landen met de laagste teeltkosten ter wereld voor aardbeien", vervolgt Emad. "We profiteren van de beschikbaarheid van voldoende en goed opgeleide arbeidskrachten en goedkope energie. Elk van deze kostenposten vertegenwoordigt 25% van het totale kostenplaatje en beide worden lokaal ingehuurd of ingekocht en betaald in Egyptische ponden, waardoor we aan de schommelingen van buitenlandse valuta ontsnappen. We hebben ook een overvloed aan goedkoop land en water, dankzij de uitgestrekte woestijn en de Nijl."

"De stijging van de teeltkosten wordt gecompenseerd door een hoge opbrengst per hectare vergeleken met de rest van de wereld. En de aardbeien in Egypte zijn van zeer goede kwaliteit", voegt Emad toe. "Daarom is Egypte de grootste exporteur van diepgevroren aardbeien en concurreert het voor de 4e en 3e plaats wat verse aardbeien betreft. Gezien de stijgende kosten is de gemiddelde prijs voor verse Egyptische aardbeien $ 15 per karton van 2,5 kg en $ 1.000 per ton diepgevroren product. Dit is een zeer concurrerende en aantrekkelijke prijs voor verschillende markten: in West-Europa, Oost-Europa, Oost-Azië, Afrika en het Midden-Oosten voor verse aardbeien, en in Amerika, Japan, Oost-Europa, Rusland en het Midden-Oosten voor diepgevroren aardbeien."

De doorbraak van Egypte op de wereldmarkt
De lage teeltkosten en de lage prijs van planten, evenals de expertise die Egyptische kwekerijen en telers in tientallen jaren hebben opgebouwd, stellen hen in staat uit te breiden naar andere landen met vergelijkbare teeltomstandigheden om het hele jaar door product te hebben, zegt Emad.

"Bij Al Fayruz Nurseries breiden we internationaal uit door onze planten te exporteren of door rechtstreeks in verschillende landen te telen. In de afgelopen drie jaar zijn we naast het voorzien van de Egyptische markt met verse en diepgevroren moederplanten en zaailingen ook overgeschakeld op de export naar Koeweit, Qatar, India, de Filipijnen, Jordanië, Syrië, Saoedi-Arabië, Libanon, de VAE, Bangladesh, Libië, Tunesië, Algerije, Jemen en Oman. Deze week hebben we voor het eerst 100.000 planten geëxporteerd naar Marokko, naar de regio Larache, na een succesvol bezoek afgelopen juni. Deze markten zijn zeer geïnteresseerd in de Egyptische expertise vanwege de kwaliteit van de planten, gecertificeerd door de Egyptische overheid, en de technische ondersteuning die we bieden tijdens alle teeltfasen."

"Naast de plantenexport hebben we in verschillende landen ook teeltprojecten opgezet met lokale telers. De afgelopen jaren zijn we met proeven begonnen in Rwanda, Zambia, Ethiopië en Mali. We hebben in deze landen een gunstige omgeving voor de aardbeienteelt gevonden, inclusief de beschikbaarheid van arbeidskrachten en watervoorraden. Bovendien hebben ze andere teelt- en exportkalenders dan Egypte", besluit Emad.

Voor meer informatie:
Emad Mahdy
Al Fayruz Nurseries
Tel: +20 1014040722 (Egypte)
[email protected]

Publicatiedatum: