De afgelopen werken is er hard gewerkt om de grond van het bouwterrein van Kinghaven Farms op de juiste hoogte te brengen. Wanneer het project is afgerond moet de kas Toronto en omgeving voorzien van lokale sla.

"We hebben een aantal vertical farms en een aantal kassen die groenten telen in Ontario. De markt is echter ontoereikend," deelde de president van Kinghaven Farms vorig jaar aan het begin van het project. "De meest betaalbare optie voor de consument is sla uit Californië, Arizona en Mexico. Wij willen groenten aanbieden die geteeld zijn zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen een betaalbare prijs."

De bouw is dit najaar begonnen en de afgelopen weken is de bodemhoogte aangepast om aan de eisen van het project te voldoen. De eerste voorbereidingen, waaronder de levering van funderings- en regenwaterafvoermaterialen, zijn afgerond. De locatie zal zo'n 2,3 hectare groot worden.

Het staal dat nodig is voor de kas is momenteel onderweg. De volgende stappen zijn de afronding van de fundering en de regenwaterafvoer. De bouw van de staalconstructie begint het komend jaar.

Er zijn plannen voor een 3 MWp fotovoltaïsche installatie naast de kas. Ook wordt er een batterijopslag en een warmtekrachtkoppeling geïnstalleerd. Openbaar vervoer moet het mogelijk maken om geschoold talent aan te trekken voor verschillende functies.

In de nieuwe kas zijn verwarmingsbuizen in het dek geïnstalleerd dat sneeuw laat smelten. Ook is er techniek om regenwater te hergebruiken en een volledig geautomatiseerd mobiel gootsysteem. Daardoor is er relatief weinig personeel nodig. Hiermee moet sla in 24 dagen kunnen groeien.

Het project is mogelijk gemaakt in samenwerking met Atrium Agri-partners SCRE3NS, VB, PB tec en Voorwinden Groep.

Voor meer informatie:
Havecon
Lorentzstraat 8
2665 JH Bleiswijk
T: +31 (0)10 266 32 70
info@havecon.com
www.havecon.com