Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers verteren belastingnieuws: "We zijn zó goed bezig en dan zeggen ze dat we niks doen"

Pijn verzacht of uitstel van executie? De meningen over de 'Wet fiscale maatregelen glastuinbouw' waarmee de Tweede Kamer onlangs akkoord ging blijven verdeeld. Glastuinbouw Nederland ziet de uitkomst van een intensieve lobby als positief. In het AD en bij Omroep West krijgt men bijval, maar zijn er ook veel (anoniem) geuite zorgen.

"Ten opzichte van het coalitieakkoord is het veel beter geworden voor iedereen", benadrukte Alexander Formsma afgelopen week op dit kanaal nog maar eens, zonder de ogen te sluiten voor negatievere uitkomsten voor individuele (onbelichte) telers.

"We hebben nu een gele kaart gekregen van de regering en die is gelukkig ingetrokken, maar hangt er nog steeds”, stelt Rob Baan van Koppert Cress in het AD. "En dat doet zeer, want we zijn zó goed bezig en dan zeggen ze dat we niks doen. We lopen voor op de afspraken, maar tijdens de wedstrijd worden de spelregels veranderd. Ze hebben écht geen idee. De glastuinbouw heeft juist meer CO2 nodig dan we uitstoten. Binnenkort krijg ik Extinction Rebellion op bezoek en die ga ik vertellen hoe het zit. Ze horen steeds maar de verkeerde dingen over de tuinbouw.”


LED-belichting bij Koppert Cress

Een van de telers in de krant, een chrysantenteler, sluit zich aan bij een kreet van PVV'er Van Dijck tijdens de debatten. De PVV'er vindt het uitstel van executie. De chrysantenteler spreekt woorden van gelijke strekking: "Je kan beter verhuizen of zorgen dat je over tien jaar geen tuinder meer bent. Of gaan clusteren met z’n allen en zorgen dat we grootverbruiker gaan worden."

Dat de sector, vroeg of laat, (verder) moet verduurzamen, daarover is eigenlijk iedereen het wel eens. Bij Omroep West realiseert chrysantenteler René Eikelenboom uit De Lier net als Rob Baan dat de plannen niet van de baan zijn. "Dat betekent dat we met z'n allen keihard aan de bak moeten om nieuwe technieken te ontwikkelen."

In een andere AD-uitgave haalt bloementeler Ruud Klein uit Roelofarendsveen ook nog stikstof erbij. "Ik ben hier blij mee, maar de stikstofmaatregelen hangen nog altijd als een zwaard van Damocles boven ons hoofd.”

Publicatiedatum: