Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

”Extreem lastig teeltjaar, maar tevreden over onze nieuwe kas”

Sinds dit jaar teelt byBroersen in een nieuwe kas. De nieuwe kas geeft de teler veel handvaten, maar de factor "weer" blijft het meest van invloed op de aardbeienteelt, zo deelt men in een terugblik op 2023. Het was 'een extreem lastig teeltjaar voor aardbeien, waarbij ”extreme weersinvloeden” van negatieve invloed zijn geweest op de teelt en ook de kwaliteit van de aardbeien.'

2023 was ook een zeer leerzaam teeltjaar. ByBroersen geeft een opsomming van de uitdagingen:

  • Donker voorjaar: Het voorjaar was erg donker met weinig zonnige dagen, waardoor de aardbeienplanten moeilijk groeiden. Hierdoor bleef de productie achter.
  • Hittegolf: Vervolgens was er een hittegolf van 2 weken in juni, waardoor de planten te snel groeiden en er op dat moment overproductie was.
  • Tekorten: In de weken daarop ontstond een tekort, doordat de planten in de hittegolf al het meeste van de vruchten had afgegeven.
  • Matige productie door opkweek zomerteelt in hittegolf: Vervolgens ontstonden er in de zomer tekorten doordat de planten voor de zomerteelt in de opkweekfase 2 weken hittegolf hadden gehad wat nadelig was voor de productie.
  • Te snelle opkweek najaarsteelt: De planten voor de najaarsteelt waren geplant in de laatste weken van de zomervakantie, waardoor de aardbeienplanten in de opkweekfase extreem snel waren gegroeid.
  • Zacht najaar: Door het zacht najaar in combinatie met de warme weken van de zomervakantie in de opkweekfase, kwam de najaarsteelt snel in productie. Daardoor was de teelt eerder klaar dan verwacht.

Tevreden
Evengoed is de teler tevreden omdat wat binnen hun macht lag wel goed is verlopen. Ze zijn tevreden met de nieuwe teeltkas anders hadden ze veel grotere tekorten gehad. Verder is de teler tevreden over de aanloop in hun nieuwe boerderijwinkel. Daardoor kunnen ze de geteelde aardbeien in hun winkel verkopen.

ByBroersen verwachtte tot begin december aardbeien te kunnen plukken voor in de winkel. Op dit moment zijn de trossen aan de aardbeienplanten al aardig uitgedund, waardoor er nog enkele weken geplukt kan worden en de teelt al rustig op zijn einde loopt. Er zijn nog wel aardbeientelers die aardbeien plukken tot december.

Voor meer informatie:
by Broersen
Dergmeerweg 30
1749 VA Warmenhuizen
Tel: (06) 27 35 25 38
[email protected]
www.bybroersen.nl

Publicatiedatum: