"De paddenstoelensector laten opleven met gespecialiseerde teelttools"

"Mycologic maakt het mogelijk om 23 rassen van speciale paddenstoelen op grote schaal winstgevend te telen. We maken het mogelijk om op een goedkope manier paddenstoelen op grote schaal winstgevend te telen. Onze proefkwekerijen hebben het mogelijk gemaakt om de opbrengst met 30% te verhogen en de houdbaarheid met vijf dagen te verlengen" vertelt Luc Lalire, CEO van MycoLogic.


Luc Lalire

MycoLogic biedt teeltoplossingen voor de teelt van paddenstoelen. Telers kunnen hun teeltstrategie afstemmen op elk ras en op de behoefte van de doelmarkt. De teeltunits van MycoLogic zijn uitgerust met een arbeidsbesparend, semi-geautomatiseerd hardware- en softwarepakket. Telers kunnen daarmee de teeltomstandigheden in de gaten houden en aanpassen om de groei te maximaliseren.

Het bedrijf werd in 2021 opgericht na jarenlang onderzoek aan de Kennesaw State University's BioInnovation Laboratory. Dit laboratorium bevindt zich in Atlanta in Georgia. De oprichters, beide microbiologen, richtten zich op het combineren van goed ontworpen systeemontwerpen met de complexe biologische behoeften van elk ras. Volgens Luc stijgt de vraag naar paddenstoelen. Hoewel champignons de markt domineren, is er een toenemende interesse in speciale variëteiten zoals oesterzwammen, Lion's Mane, Reishi en Cordyceps paddenstoelen, en deze interesse blijft groeien.

Korte aanvoerketens ideaal voor verse paddenstoelen
Paddenstoelen worden op grote schaal geteeld en over de hele wereld verscheept. Omdat ze een delicatesse zijn, kunnen ze beter geteeld worden in de buurt waar ze gegeten worden. Volgens Luc is het mogelijk om de kwaliteit en kwantiteit van paddenstoelen te verbeteren en tegelijk verspilling te verminderen. Dat kan door netwerken op te bouwen van kleine paddenstoelenkwekerijen die dicht bij de markt liggen. Lage energiekosten en een hoge prijs per kilo maakt dat deze kwekerijen winstgevender zijn vergeleken met groententeelt.

De teelt van paddenstoelen heeft als extra voordeel dat het agrarische restproducten herwaardeert als groeisubstraat. "Het hergebruiken van agrarische restproducten is voor ons van groot belang. We werken met verschillende materialen om de beste combinaties te testen," vertelt Luc. "Omdat paddenstoelen ontbinden, hebben ze een grote hoeveelheid substraat nodig om te groeien en vrucht te dragen. Door zaagsel en sojabonen te hergebruiken, kan de teelt de verspilling van deze producten verminderen. Tegelijkertijd kan het voor telers een nieuwe bron van inkomst zijn."

Commerciële lancering
Het product van MycoLogic bestaat uit teeltkamers in de vorm van een container of een tent. Ook is software, hardware en training inbegrepen. Het systeem wordt in het eerste kwartaal van 2024 in Noord-Amerika gelanceerd. Daarna wil het bedrijf gaan participeren op de Europese markt.

Voor meer informatie:
Luc Lalire, CEO
MycoLogic
info@mycologic.solutions
www.mycologic.solutions


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.