Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Helft minder orders voor kassenbouw in energiecrisis

Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vond er een grote terugval in orders voor kassenbouw plaats. Terwijl in de periode januari 2018 tot en met juni 2021 gemiddeld voor ongeveer 8,6 miljoen euro per maand aan nieuwe orders werden ontvangen, was dat in de periode na februari 2022 nog maar 4 miljoen euro per maand. Dat concludeert Wageningen Economic Research in een onderzoek naar de gevolgen van de energiecrisis op de glastuinbouw in Nederland.

In de periode van juli 2021, toen de energieprijzen gingen stijgen, tot en met januari 2022 - is de omvang van de nieuwe orders iets lager dan in de voorafgaande periode, maar redelijk op peil gebleven. In de cijfers over de productie van kassen, is pas in de laatste beschikbare perioden, vanaf december 2022, een lichte daling zichtbaar. Doordat het aantal nieuwe orders afneemt, is de verwachting dat ook de productie van kassen na enige tijd zal dalen.

Areaal niet gekrompen
Kassen vertegenwoordigen gemiddeld het grootste deel van de balanswaarde van telers. Door het CBS worden gegevens bijgehouden over de kosten van vergunningplichtige bouwprojecten van meer dan 50 duizend euro.

Een nieuwe kas kost, afhankelijk van soort kas en uitvoering, gemakkelijk tussen 750 duizend euro en 1,25 miljoen euro per hectare aan bouwkosten en basistoebehoren, zoals verlichting en schermen. In sommige teelten, zoals Phalaenopsis, kunnen de bouwkosten en installaties per hectare nog veel hoger zijn, vanwege de extra investeringen in (mobiele) tafels, watergift systeem en automatiseringssystemen.

Het areaal glastuinbouw is overigens in de periode tussen 2019 en 2021 gestegen, na jaren van daling. Dit wordt deels verklaard door nieuwbouw, en deels door een betere registratie van het bestaande areaal glasopstanden door het CBS.

Bron: WUR

Publicatiedatum: