Balans Spaans tomatenseizoen zomer 2023:

6% minder oogst, 300 hectare minder areaal

De voorbije zomer heeft Spanje 475.051 ton tomaten geoogst, zo blijkt uit cijfers die voorgesteld werden op een bijeenkomst van de tomatensubgroep van het Groente- en Fruitmarktobservatorium van de Europese Commissie. Dat is 6% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo leggen vertegenwoordigers van de Spaanse brancheorganisaties Fepex en Coag uit.

Andalusië stond met 235.000 ton in voor de helft van de opbrengst. De rest van de teelt is mooi verspreid over het hele Spaanse grondgebied.

Het areaal besloeg 6.808 hectare. Dat is 300 hectare minder dan in 2022. De teeltkosten zijn sinds juni 2021 gemiddeld met 34% toegenomen.

Voor komend winterseizoen wordt de tomatenoogst in Spanje op 1,216 miljoen ton geraamd. Dat verschilt niet veel van de 1,205 miljoen ton van vorig seizoen.

De Spaanse delegatie uitte op de bijeenkomst haar bezorgdheid over de daling van de consumptie bij consumenten thuis. Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw is de consumptie tot en met augustus van dit jaar met 1,5% gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2022. En die trend was ook al merkbaar in voorgaande jaren. In 2022 bedroeg de daling ten opzichte van 2021 11%.

Op de vergadering werd ook de sterke concurrentie van derde landen, vooral Marokko en in mindere mate Turkije, benadrukt. De Marokkaanse tomatenexport in het seizoen 2022/2023 bedroeg meer dan 716.000 ton, ruim een kwart meer dan vijf jaar geleden, en heeft een sterke impact op de teelt in de EU, zoals ook de negatieve evolutie van de teelt in Spanje aantoont. De Europese Commissie laat in dat opzicht na de maatregelen uit te voeren die zijn opgenomen in de Associatieovereenkomst met Marokko en die marktverstoringen moeten tegengaan.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.