Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dimitri Calabrese, van Hortoverde Nature (Spanje)

"Er is meer angst voor ToBRFV dan werkelijke schade"

Alles wijst erop dat het tomatenareaal dit seizoen kleiner zal zijn in Almería, onder andere vanwege angst voor ToBRFV. Toch zijn er nog geen officiële cijfers beschikbaar die deze stelling kunnen onderbouwen.

"Vorig jaar zijn er hier in het westen van Almería, ook in de omgeving van Níjar en Campohermoso, problemen geweest met dit virus. Het is niet precies bekend om hoeveel hectare het gaat, maar er wordt gesproken over ongeveer 300 tot 400 van de 7.000 hectare van het tomatenareaal", zegt Dimitri Calabrese, manager van Hortoverde Nature. "Als die cijfers juist zijn, dan is de situatie best beheersbaar. In feite is er meer angst voor het virus dan werkelijke schade. De averij door Tuta Absoluta was vorig seizoen relatief gezien groter."

"Eenzelfde situatie zien we op Sicilië. In de streek rond Vittoria en Pachino, het grootste tomatenteeltgebied op dat eiland, is het areaal ook afgenomen, al lijkt het erop dat ze daar zelfs meer problemen hebben gehad. Het klimaat is er immers anders dan in Almería."


Margherita en Dimitri Calabrese, van Hortoverde Nature, op de Fruit Attraction 2023.

"Net als op Sicilië worden ook in Almería nieuwe rassen getest die resistent zijn tegen deze plaag. Vorig seizoen hebben we enkele proeven gezien en dit jaar hebben onze telers een aantal rijen in hun kassen geplant om deze verder te testen. Maar het gebrek aan grote maten van deze rassen heeft onze aandacht getrokken."

"Hortoverde Nature is erg gefocust op de Italiaanse markt en die vraagt om heel grote kalibers, niet alleen in tomaten – wij telen vooral trostomaten – maar ook in paprika's. We hebben het over de maten GG en GGG. Daarom zijn we nu al in gesprek met de inkoopverantwoordelijken van de supermarktketens in Italië om hen te vertellen wat de situatie is. Het doel is dubbel: ervoor zorgen dat klanten de middelgrote maten accepteren en dat de telers met een geruster gemoed met deze rassen werken", vertelt Dimitri.

Kwaliteit-prijsverhouding Spanje is groot voordeel
Het trostomatenseizoen heeft dit jaar wat vertraging opgelopen vanwege de hitte in de zomer en nazomer, een factor die ook in de paprikateelt speelt. "Sinds september hebben we last van kleine kalibers. Door de hoge temperaturen rijpen de paprika's zeer snel, wat resulteert in vruchten met zeer dunne wanden. Maar nu het weer is omgeslagen, zal de situatie eindelijk normaliseren."

"Net als bij trostomaten vraagt de Italiaanse markt om grote paprika’s en soms is het niet eenvoudig om deze te verkrijgen. En Italië neemt slechts 5-7% van de exportpaprika’s van Almería af. Het is dus niet zo’n belangrijke markt als Duitsland, Frankrijk of Nederland en dus gaat de sector haar manier van werken niet helemaal omgooien. Coöperaties en grote bedrijven die met de Duitse klanten samenwerken gebruiken steeds meer middelgrote paprika's voor de driekleurige zakken en betalen zelfs een lagere prijs voor de grootste kalibers."

"Ook wat de kleur betreft, zijn er verschillen. De Italiaanse markt vraagt om gele paprika met groene strepen, iets wat in Almería over het algemeen niet geteeld wordt. Maar de telers die met ons samenwerken, hebben zich weten aan te passen aan de eisen van onze klanten", zegt Dimitri.

Ondanks het feit dat Italië een grote producent van groenten en fruit is en er een hoge consumptie is van lokale producten, vindt ook het Spaanse product een plaats op de markt. "De Italiaanse markt is in die zin lastig dat supermarktketens de neiging hebben om voorrang te geven aan Italiaanse producten en over te stappen op Spaans aanbod als er minder eigen opbrengst is. Een goede kennis van de Italiaanse markt is echt een vereiste om er succes te hebben", benadrukt de manager van Hortoverde Nature. "Toch is er zeker plaats voor Spaanse producten. Coeur de Boeuf wordt beschouwd als een Italiaanse specialiteit, maar ook wij werken er nu al 5 jaar mee. En qua prijs-kwaliteitverhouding scoort Spanje heel hoog. Dat is onmiskenbaar een voordeel ten opzichte van andere origines. Sommige supermarktketens zijn daar zeker niet ongevoelig voor."

Voor meer informatie:
Hortoverde Nature S.L.
Ctra. La Mojonera-El Solanillo, 4855
04738 Vícar (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 500 999
[email protected]

Publicatiedatum: