Aandacht voor waterkwaliteit bij teeltwisseling

De teeltwisseling in de glastuinbouw komt eraan. In deze periode worden kassen grondig gereinigd om te kunnen beginnen met een nieuwe teelt. In het water dat gebruikt wordt voor het reinigen van kassen kunnen overblijfselen van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen zitten. Het is daarom belangrijk dat dit water niet wordt geloosd in de sloot. Ook het uitlekwater van substraatmatten en groenafval mag niet in de sloot terechtkomen.

Veel ondernemers hebben hier aandacht voor. Toch ziet het Hoogheemraadschap van Delfland dat het niet overal goed gaat en daarom zijn hun handhavers in deze periode extra alert.

Waterkwaliteit
Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied. Onderdeel daarvan is het tegengaan van lozingen en lekkages uit kassen. Rond de teeltwisseling met het Hoofheemraadschap van Delfland vaker overschrijdingen van waterkwaliteitsnormen in de sloten en vaarten in het glastuinbouwgebied. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Voor de branche brengt dit bovendien de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in gevaar.

Bewust omgaan met de waterstromen bij teelwisseling is van groot belang. Lozingen moeten worden voorkomen. Een goede planning van de teeltwisseling en kennis van de waterstromen op het bedrijf is daarvoor belangrijk. Ook bij de start van de nieuwe teelt is het van belang om lozing te voorkomen en zoveel mogelijk water te hergebruiken. Over de waterstromen rond de teeltwisseling is een flyer gemaakt in samenwerking met Glastuinbouw Waterproof met aandachtspunten en praktische tips om lozingen naar oppervlaktewater te voorkomen.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.