ProJoules maakt het teler makkelijker met tussenstap op weg naar teeltplan

Tholen - Steeds meer telers ontdekken en gebruiken het modelgebaseerde gewasplanningsplatform ProJoules dat inmiddels ruim twee jaar op de markt is. Om het gebruik voor alle nieuwe en bestaande gebruikers steeds makkelijker te maken, wordt er continu hard gewerkt aan nieuwe updates.

Een nieuwe functie die recent is toegevoegd, is dat telers nu een teeltplan kunnen maken zonder dat ze data in hoeven te vullen die automatisch berekend kan worden. Dat kan omdat het programma zelf meer berekeningen maakt met o.a. de straling-temperatuur-ratio (RTR).

ProJoules is een modelgebaseerd gewasplanningsplatform voor de vruchtgroenten. De basis, zoals de naam al verklapt, is licht. Of beter nog, Joules, de totale som aan lichtenergie in de kas op plantniveau. Om ProJoules goed te kunnen gebruik zijn teeltspecifieke gegevens nodig. Sommige gegevens zijn vooraf al bekend. De makers van ProJoules helpen de teler door steeds meer data vooraf beschikbaar te stellen, denk bijvoorbeeld aan de rasprofielen.

Zeker nieuwe gebruikers van ProJoules bleken soms nog weleens afgeschrikt te worden door ‘een leeg scherm’, als basis voor de invoer van data voor de berekeningen. Om het gebruikers makkelijker te maken van start te gaan, zijn onder meer rasprofielen geïntegreerd. Hierin staan bijvoorbeeld de optimale etmaaltemperaturen en de rasafhankelijke aantallen joules per gram voor alle vruchtgroente-gewassen die momenteel gebruikt worden in ProJoules. Mochten er nieuwe rassen op de markt komen, dan worden hiervoor de rasprofielen met regelmaat geüpdatet.

Tussenstap op weg naar teeltplan
Ook nieuw is een tussenstap (Preplan) bij het maken van een teeltplan. Voorheen kwam de teler direct na het creëren van een teelt in het definitieve plan terecht. Telers kunnen nu na het selecteren van een ras en het invullen van de broodnodige kerngetallen een tussenberekening maken. Telers vullen zelf bijvoorbeeld de gewenste stengeldichtheid voor enkele specifieke weeknummers in, gegevens over de trosontwikkeling en krijgen dan rechts in het nieuwe scherm het plan te zien. Hiervoor heeft ProJoules ontbrekende getallen zelf ingevuld door berekeningen te maken.


Het scherm voor het Preplan. Klik hier voor vergroting

De data, zowel de zelf ingevoerde als de vooraf ingevoerde data, kunnen telers wijzigen. Het is namelijk nadrukkelijk niet de bedoeling van de makers om alles voor gebruikers voor te kauwen. Voor de makers is het belangrijk dat de teler gaat leren over de optimale plantbalans, met de veiligheid van het virtueel kijken wat er gebeurt als parameters veranderen, zonder dat de oogst direct verloren gaat.

Stengeldichtheid
“Belangrijk is dat telers in het nieuwe scherm bijvoorbeeld kunnen spelen met de stengeldichtheid”, vindt Wim van Wingerden, de initiatiefnemer van ProJoules. “Ik ken gebruikers die in stengeldichtheid met tien procent omhoog zijn gegaan dankzij de inzichten uit ProJoules.” Het systeem helpt de teler naar de meest optimale stengeldichtheid, trosgrootte et cetera in verhouding met het beschikbare licht.

Andersom kan ook. De energiecrisis bracht telers ertoe soms minder te belichten. Dat heeft ontegenzeggelijk effect op de teeltplanning. “Je kunt in ProJoules nu ook een kopie maken van je originele plan, met behoud van alle data, waarbij je bijvoorbeeld alleen de kunstlichtdata aanpast. Op die manier kun je dan zoeken naar de optimale plantbalans onder nieuwe omstandigheden.”

RTR
Naast het nieuwe Preplan scherm en de integratie van rasprofielen is het berekenen van de straling-temperatuur-ratio (RTR) nieuw. Opvallend is dat ProJoules daarbij de RTR berekent op basis van binnenlicht. “Dat doen wij anders dan anderen”, erkent Wim. “In de markt gaat het bij RTR vaak over buitenlicht, maar wij zijn juist van mening dat je naar het licht op plantniveau moet kijken. Bij de berekeningen van RTR betrekken wij daarom factoren zoals coating voor buitenlicht én kunstlicht.”

Voordat telers de RTR gaan berekenen, adviseert Wim telers eerst een optimale plantbalans te realiseren. En daarvoor zijn dus de nodige updates van het modelgebaseerde gewasplanningsplatform doorgevoerd. “Het plannen van de teelt wordt steeds eenvoudiger en vooral ook nauwkeuriger.”

Voor meer informatie:
ProJoules
info@projoules.com
www.projoules.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.