Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nijs en Teun van Zuilen, BerryBrothers:

"Met kasteelt bramen verlengen we het Hollandse seizoen in 2024 van mei tot begin november"

Tholen - Met de laatste Hollandse bramen en frambozen sluit BerryBrothers het oogstseizoen weer af. De neven Nijs en Teun van Zuilen blikken terug op het oogstseizoen en vooruit op de komende weken. "Onze klanten gaan steeds meer naar een jaarrond, premium zachtfruitpakket."

"Na een nat en koud voorjaar viel de oogst van rode bessen dit jaar een stuk lager uit. Dat was bij ons zo, maar is ook het landelijke beeld", vertelt Nijs. "Door de klimaatverandering, maar ook het krimpende gewasbeschermingsmiddelenpakket wordt het steeds meer een uitdaging om een goed product in de bewaring te krijgen. Zeker na de natte oogstweken die we hebben gehad, blijft het spannend hoe de bessen uit de cel komen. De prijzen liggen momenteel op een goed niveau. In deze tijd komen nabijgelegen landen uit de eigen oogst en begint de vraag naar onze bessen uit de CA-koeling op gang te komen. Ik verwacht dan ook dat de prijzen verder zullen oplopen", aldus de teler. BerryBrothers zet de rode bessen af richting retail, groothandel en foodservice in binnen- en buitenland.

De frambozenoogst viel dit jaar in Nederland maar liefst 25% lager uit. "We hebben aanzienlijk minder kilo's geoogst door het natte en koude voorjaar, dus dat was jammer. De vraag is wel het hele seizoen goed geweest en prijzen liggen vandaag de dag tussen 12 en 13,50 euro per kilo", zegt Nijs. "We proberen het seizoen vanuit Nederland zo vroeg mogelijk te starten en zo laat mogelijk te eindigen. Dat resulteert er inmiddels in dat we van half mei tot eind oktober frambozen van Nederlandse bodem kunnen leveren. Wel is de beschikbaarheid op het moment wat lastiger. We zien nu ook al langzaam de Marokkaanse frambozenimport opstarten, maar dat is kwalitatief nog geen premium fruit."

Met bramen zette BerryBrothers dit jaar voor het tweede jaar op rij in op het ras Sweet Royalla. "Dit ras onderscheidt zich met een goede kwaliteit en smaak. Teelttechnisch leren we elk week nog van de Sweet Royalla. Ondanks de regen in augustus en de hitte in september hebben we de kwaliteit constant kunnen houden", vertelt Teun. "We telen de bramen in een moderne foliekas en willen vanaf 2024 ook de herfstteelt van de bramen uitbreiden in een glazen kas, zodat we van mei tot begin november Hollandse bramen kunnen voeren. Alleen komende week zal het wat lastiger worden met de beschikbaarheid van de bramen. De vraag naar bramen is dit seizoen goed geweest met momenteel prijzen tussen de 16 en 18 euro per kilo."

"Ook het blauwe bessenseizoen is goed verlopen. De oogst hier in Nederland ging niet helemaal vanzelf vanwege het wisselvallige weer, maar uiteindelijk hebben we wel de kilo's geplukt en daar ook een correcte prijs voor gekregen in de Nederlandse retail. Dat zal ook voor de toekomst het belangrijkste afzetkanaal zijn voor de Nederlandse blauwe bessen. Inmiddels is het importseizoen van de Peruaanse blauwe bessen in volle gang. Het weerfenomeen El Niño heeft veel impact op de productie. Op de markt zijn dan ook grote tekorten en naar verluidt zullen die ook nog wel even aanhouden", aldus Nijs. Aansluitend zal BerryBrothers overschakelen op de Marokkaanse en Portugese bessen.

Dit jaar heeft BerryBrothers haar productieruimte uitgebreid met onder meer een nieuwe afvulmachine voor blauwe bessen van het Spaanse Azcaval. Ook heeft de teler de ergonomische omstandigheden onder de loep genomen en daardoor investeringen gedaan in het wegen en verpakken. "De winst hiermee is tweeledig. We verbeteren de arbeidsomstandigheden van onze medewerkers en het helpt ook om ons fruit efficiënter te verpakken en dat is met de gestegen minimumlonen een grote pre."

De teler is blij dat ook de langverwachte bouw van het Agro-appartement op de hoofdlocatie in Roggel van start kan gaan. "De hele aanloop heeft zeven jaar geduurd, maar als alles volgens planning verloopt is de nieuwbouw volgend jaar mei/juni afgerond. Voor ons is dat een mijlpaal, want het bedrijf valt of staat met je mensen en die moeten ook goed kunnen wonen en slapen. Als de huisvesting goed geregeld is, kun je verder. In het hoogseizoen hebben we op onze teeltbedrijven in Roggel en Zoelmond bijna 500 mensen aan het werk. Daarnaast werken er op de hoofdlocatie in Roggel jaarrond ook nog eens tachtig mensen", aldus Teun. "Voor ons hakt de stijging van het wettelijk minimumloon er dan ook fors in. Een hogere winkelprijs kan dan ook niet uitblijven en er zal aan de verkoopkant wat ruimte moeten komen om de extra kosten door te kunnen vertalen."

Voor meer informatie:
Nijs / Teun van Zuilen
Berrybrothers
Nijken 18
6088 NR Roggel
Tel.: +31 (0)6 46 70 84 53
[email protected] / [email protected]
www.berrybrothers.nl