Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogstrobot die tomaten zuigt gaat opschalen

Bij Syngenta werken ze met een gerobotiseerde stofzuiger die snoeptomaatjes opzuigt. Ruud Kaagman, Global Crop Unit Head Tomato bij Syngenta, vertelde woensdagochtend live op de radio bij Spraakmakers dat ze de samenhang tussen planten en de technologie van robots willen begrijpen. "Deze robot zuigt omdat knippen te lang duurt. De robot zuigt tomaten in één keer van de tros." Met het oog op de arbeidskrapte op de arbeidsmarkt worden dit soort robots ontwikkeld. Het gaat bij deze robot om een samenwerking Syngenta en Four Growers.


De robot die snoeptomaatjes opzuigt.

De robot kan ook een voorspelling geven wat de oogst is over 2 of 3 weken. De robot is een demoversie waarvan er 3 op de markt zijn. Volgend jaar wil het bedrijf er 7 introduceren en het jaar daarop 70. Ze willen uiteindelijk vermeerderen naar 140 robots. Een tros met zo weinig mogelijk vertakkingen is voor de robot het meest ideaal. Ook tomaten zonder kroonblaadje zijn ideaal, want dat scheelt arbeid.


Ruud Kaagman, "Chef Tomaat" (rechts) bij Syngenta in gesprek met Maarten Bleumers (links)

Het gedeelte in de uitzending van KRO-NCRV kan hier beluisterd worden.

Publicatiedatum: