Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische sector eist verplichte etikettering voor Nieuwe Genomische Technieken (NGT)

45.000 handtekeningen onder petitie voor gentechvrije voeding

Zojuist heeft de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst genomen die voortkomen uit de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. In juli startte de Biowinkelvereniging een petitie om te voorkomen dat met de komst van de nieuwe Europese wet voor de regulering van 'Nieuwe Genomische Technieken' (NGT's), die toepassing onzichtbaar wordt. Daarmee worden producten die met nieuwe technieken zoals CrisprCas tot standkomen gedereguleerd.

Merle Koomans van den Dries (lichtblauw colbert) overhandigde de handtekeningen begin van de middag.

Om dat te voorkomen wil de biologische sector verplichte etikettering tot in het schap en willen ze vóórdat de Europese Commissie de technieken vrijgeeft, dat het Europees Octrooibureau patenten op natuurlijke eigenschappen onmogelijk maakt. Daarnaast moeten er heldere afspraken komen die biologische boeren beschermen tegen de risico's van kruisbesmetting met NGT gewassen.

45.000 burgers eisen vandaag middels hun handtekening dat consumenten de keuzevrijheid behouden om GMO-vrij te eten. In het nieuwe voorstel voor Nieuwe Genomische Technieken worden nieuwe technieken als CrisprCas gedereguleerd, waardoor ze onzichtbaar toegepast kunnen worden en zónder vermelding op het etiket in het schap komen te liggen. Consument hebben daardoor geen weet van hoe een product tot stand is gekomen. Om die reden maken veel partijen, waaronder het onderzoek Rathenau-Instituut, zich zorgen om het verlies van keuzevrijheid voor gentechvrije voeding voor zowel burgers (voedsel) en boeren (zaadgoed).

De biologische sector wil dat het kabinet alleen voor de nieuwe wet stemt, indien zij randvoorwaarden stellen. Zij eisen dat de nieuwe regulering alleen moet worden aangenomen indien verplichte etikettering tot in het winkelschap. Daarnaast moet het Europees Octrooibureau patenten op natuurlijke eigenschappen eerst onmogelijk maken alvorens de Europese Commissie deze technieken vrijgeeft. Tot slot vragen ze om heldere en co-existentie afspraken die biologische boeren beschermen tegen de risico's van kruisbesmetting en die voorafgaand duidelijkheid bieden aan gangbare boeren over NGT-gewassen.

Roosmarijn Saat (Gimsel en de Biowinkelvereniging), Annemarie Kruize (De Bolster) en Bert van Ruitenbeek (Stichting Demeter) in gesprek met Tjeerd de Groot van D66.

"Een van de kernprincipes van biologische landbouw is de uitsluiting van GMO's. Dit principe is in de Europese wetgeving vastgelegd. Het is essentieel voor biologische boeren, handel- en verwerkingsbedrijven, winkels en burgers die bewust kiezen voor biologische producten. Indien de Nederlandse regering op de voorgestelde manier de deur openzet voor nieuwe genomische technieken, zou dat de geloofwaardigheid en het vertrouwen in biologische producten ernstig ondermijnen", aldus Michaël Wilde, directeur Bionext.

De petitie haalde ruim 45.000 handtekeningen op en wordt ondersteund door onder andere Bionext, Caring Farmers, Greenpeace, Stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, Stichting Zaadgoed en Stichting Warmonderhof.

Klik hier om de verklaring te lezen.

Publicatiedatum: