Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteler investeert in nanobubbels: “Er mocht niets meer fout gaan”

Tholen - Stoffels Tomaten heeft de afgelopen jaren enkele moeilijke jaren ervaren met onder meer wortelproblemen en virusproblematiek. Op zoek naar verbeteringen werd het watersysteem grondig onder handen genomen. “We hebben eigenlijk drie dingen gedaan, waarbij de investering in nanobubbelapparatuur het meest in het oog springt”, vertelt Paul Stoffels.

De eigenaar van het tomatenteeltbedrijf schafte vorig jaar zomer voor de locatie van tien hectare in Rijkevorsel twee Agrona-nanobubbelsystemen van Agrona aan. “We zijn alles heel kritisch gaan bekijken. Er mocht niets meer fout gaan”, blikt de teler ongeveer een jaar later terug. Het resultaat van alle inspanningen mag er dit jaar zijn. Alleen al de beworteling van de tomatenplanten is ‘beter dan ooit’.

Juist die beworteling was vorig jaar een zorgenpunt. Omdat, zoals bij veel tomatentelers, er de afgelopen jaren ook virusproblemen speelden, was het lastig voor Stoffels om de exacte oorzaken van de problemen te ontrafelen. Zuurstofmetingen lieten wel duidelijk zien dat er hier winst te behalen was.


De nanobubbelapparatuur

Lage zuurstofniveaus
De tomatenteler werkt op de locatie van tien hectare in Rijkevorsel met een drainwater verhitter voor waterdesinfectie. “Alweer lang geleden, ik denk wel twintig jaar terug al, investeerden we hierin. We telen op kokos. Hierdoor is ons drainwater wat troebeler dan bijvoorbeeld bij een teelt op steenwol. Dat maakte UV-ontsmetting van ons drainwater lastiger.”

Paul is tevreden over de verhitter. Hij is betrouwbaar, maar heeft ook een nadeel. “Door verhitting met temperaturen van meer dan negentig graden Celsius verdwijnt er wel zuurstof uit het water.” Metingen bij de teler lieten dat afgelopen jaar ook zien. Nadir Laaguili van Agrona heeft de cijfers paraat. “Vooral in één van de silo’s bij de verhitter was de watertemperatuur aan de hoge kant. Bij de opstart van de Agrona-nanobubbelsystemen hebben we een zuurstofgehalte gemeten van 4.8 ppm en direct na opstart 23 ppm. Zelfs in de silo met het warmere water haalden we 22 ppm.”


Tomaten in de kas

“Iets structureels doen”
Met het doseren van waterstofperoxide probeerden de telers de zuurstofniveaus al omhoog te krijgen. “Maar vorig jaar hebben we besloten echt iets structureels te doen.” De tomatenteler was al bekend met nanobubbeltechniek. “We speelden ook al langer met het idee van het extra toedienen van zuurstof aan ons gietwater.” Een nieuw jaar met problemen gaf het laatste zetje om tot investeren over te gaan. De eenvoudige, maar doeltreffende manier waarop het Agrona-nanobubbelsysteem werkt sprak Paul aan. “Rechttoe rechtaan.”

Steeds meer telers kiezen voor het toepassen van nanobubbels. Het Agrona-nanobubbelsysteem kan ingezet worden voor alle gewassen en substraatteelten, zegt Nadir. "Het gaat om het wortelstelsel dat versterkt wordt, niet om het substraat waarin je werkt. Dankzij het optimale bodemleven en de extra zuurstof, zijn je wortels gezonder van kleur en houd je het gewas levendiger. Dat is precies waarin we het verschil kunnen maken."

“Schoner dan ooit gestart”
Tegelijk met de investering in de nanobubbeltechniek werden bij Stoffels Tomaten ook andere pijnpunten aangepakt. De verhitter is, mede dankzij de investering in een nieuwe WKK, anders ingepast, waardoor gegarandeerd de benodigde hoge temperaturen voor desinfectie weer worden gehaald. Ook kiezen de telers er nu voor waterstofperoxide te doseren na waterdesinfectie. Dat deden de telers voorheen niet. “We hebben alles inmiddels geperfectioneerd.”

Aan het eind van de teelt in 2022 vond ‘een gigantische reinigingscampagne’ plaats. “We zijn schoner gestart dan ooit aan de teelt van dit jaar.” Stoffels Tomaten teelt dit jaar met resistente rassen. Die zijn groeizaam, merkt Paul tevreden op. “De rassen voldoen aan de verwachtingen.” Alles samen draagt volgens hem bij aan het goed verlopen van de teelt van dit jaar, met de investering in het nanobubbelsysteem als meest structurele stap. “Het zuurstofgehalte in ons gietwater is nu spectaculair hoog, elk moment jaar van het jaar. Hier maken de nanobubbels een groot verschil.”

Voor meer informatie:
Nadir Laaguili
Agrona B.V.
Tel: + 31 (0) 6 21515915
Tel: + 31 (0) 10 7371451
[email protected]
www.agronagroup.com

Stoffels Tomaten
[email protected]
www.stoffels-tomaten.be