Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hakan Ocaktar, Fresh Organic Choice:

"Kan bio in het schap tegen de prijs van gangbaar product?"

Tholen - Vers gesneden biologische kruiden en diverse slasoorten tegen de prijs van de conventionele tegenhangers in het schap. Niet doenbaar of toch zeker niet houdbaar, zullen velen denken. Toch is dit wat Fresh Organic Choice uit Poeldijk nu al voor elkaar krijgt én als langetermijnstrategie vooropstelt. Daar wilden wij het fijne van weten. Manager Hakan Ocaktar stond vakblad Primeur te woord. Hieronder dit eerder in het vakblad gepubliceerde verhaal.

De rode draad in het gesprek zijn de twee grote doelstellingen die leverancier van vers gesneden kruiden en diverse biologische slasoorten zichzelf stelt: een product aanbieden met de kleinst mogelijke ecologische footprint en de consumptie van bio als gezond en milieuvriendelijk alternatief aanzwengelen door de prijs laag te houden. “Bio is doorgaans 20-40% duurder dan het gangbare product en dat blijkt voor veel consumenten toch een rem te zijn,” stelt Hakan.

“Het betekent natuurlijk wel dat wij er minder winst op maken. Je zou het kunnen zien als een strategie om onszelf in de markt te zetten, maar het is werkelijk ons doel ook in de toekomst de prijs scherp te houden om zo de vraag naar bio te stimuleren. Dat is goed voor de consument en goed voor het milieu. Maar ondertussen zorgen we er ook voor dat onze teler-partners goed hun brood verdienen.”

Geen luchtvracht...
Fresh Organic Choice, in 2017 opgericht door Wilco Heemskerk en in 2021 overgenomen door Organto Foods om schaalvergroting mogelijk te maken, sorteert en verpakt op het ABC Westland kruiden die in bulk worden aangevoerd van bij telers in voornamelijk Italië, Spanje, Portugal en Marokko. “We werken niet samen met leveranciers in Kenia of Colombia, want dat zou luchtvracht betekenen. Onze vers gesneden kruiden en slasoorten komen in Nederland aan per vrachtwagen of boot, met als doel de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.”

… en geen kasproducten
Waarom dan geen kruiden en slasoorten uit de Nederlandse kassen, vroegen we ons af. Want voor de afzet in de Benelux, met ook een aantal klanten in het VK, Frankrijk en Duitsland, zou er zo flink bespaard kunnen worden op transportkilometers. “We verkopen bewust weinig kruiden en slasoorten die geteeld zijn in kassen, want studies hebben uitgewezen dat hun footprint eigenlijk vele malen hoger is dan die van kruiden en slasoorten uit de buitenteelt, met inbegrip van het transport vanuit het Middellandse Zeegebied,” legt Hakan uit.

“Ik durf zelfs te zeggen dat de ecologische voetafdruk van bladpeterselie uit een kas op 20 km van het verkooppunt 10 keer groter is dan de Italiaanse variant die op een veld is geteeld en 2.000 km onderweg is geweest met de vrachtwagen. Bovendien heb je ook een smaakverschil. De smaak van verse kruiden die buiten in de natuur groeien, met zon, regen en wind, is veel intenser.”

Programma’s met telers en met klanten
Fresh Organic Choice betrekt zijn biologische kruiden en slasoorten bij vaste partners aan wie telkens wordt aangegeven hoeveel product er nodig is voor de komende periode. “We maken die programma’s behoorlijk ruim, want aangezien het om buitenteelt gaat, is er altijd het risico dat de weersomstandigheden roet in het eten gooien.” Daarom werkt Fresh Organic Choice met diverse leveranciers in verschillende landen, om de vraag van de klanten te allen tijde te kunnen invullen. “En hebben we overschot buiten de programma’s met de klanten om, dan zetten we de kruiden en slasoorten van onze telers af op de vrije markt of stellen we de retailklanten voor om een promotie te doen. We willen immers niet alleen voldoen aan de behoeften van de klanten, maar ook onze leveranciers afzetzekerheid geven.”

Het klantenbestand van Fresh Organic Choice bestaat vooral uit retailers, aangevuld met wat foodservice, onder andere verkopers van maaltijdpakketten. Het bedrijf werkt samen met de grootste bio-speciaalzaken in Nederland, maar volgens Hakan is het de bedoeling om de biologische kruiden en slasoorten ook naast het conventionele product bij de supermarktketens in het schap te krijgen. “En dat tegen dezelfde prijs, zodat iedereen bio gaat eten,” verduidelijkt de importeur het uiteindelijke doel.

Handmatig sorteren in Poeldijk
De top vier kruiden bestaat uit basilicum, koriander, munt en krulpeterselie. “Of de kwaliteit verschilt van land tot land, zou ik niet meteen durven te stellen. Bepalender zijn de weersomstandigheden. Zo heeft te veel of te weinig zon een impact. Koriander, een bijzonder veelzijdig product dat de laatste vijf jaar een enorme opgang heeft gemaakt, kan weleens binnenkomen met behoorlijk wat gele tinten door te veel zonlicht en dan moet er zorgvuldig gesorteerd worden.”

Het sorteren vindt volledig handmatig plaats in Poeldijk. “Het zou goedkoper zijn de kruiden in Marokko te sorteren, maar daarna moet het verpakte product nog een lange reis maken. Om te vermijden dat er onderweg nog kwaliteitsproblemen optreden, verkiezen we alle kruiden in bulk aan te voeren en hier te verpakken,” legt Hakan uit, die eraan toevoegt dat klanten bij hen terecht kunnen voor zowel een kleine bestelling van 10 stuks als een grote order van 2.000 zakjes.

Enkel vers gesneden product
Bij Fresh Organic Choice kunnen klanten overigens niet terecht voor kruiden in pot. “En hier speelt weer het duurzaamheidsaspect,” stipt Hakan aan. “De relatief grote en zware plastic pot en de potgrond zorgen voor een grotere footprint dan de gerecyclede, recyclebare en/of biologisch afbreekbare materialen die worden gebruikt voor de verpakking van vers gesneden kruiden. Bovendien leert de ervaring dat kruiden in pot niet volledig worden gebruikt voordat de plantjes verwelken. Dit leidt tot voedselverspilling bij de consument thuis. De oplossing daartoe is product in afgepaste porties.”

De toekomst ziet er alvast veelbelovend uit voor het segment biologische kruiden en slasoorten, weet Hakan. “Waar vroeger het assortiment beperkt was en zich toespitste op winterse gerechten, zoals soep, zijn de toepassingen van een steeds uitgebreider aanbod van kruiden en slasoorten de dag van vandaag legio, ook in de zomer. Denk aan de vele gerechten uit de wereldkeuken, drankjes, thee,… Er is een constante vraagmarkt en daar willen wij op inspelen. En het liefst met bio,” knipoogt Hakan.

Dit artikel verscheen eerder in editie 7/8 (zomer), 42e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Fresh Organic Choice BV
ABC Westland 469
2685 DE Poeldijk
Tel: +31 (0) 174820356
[email protected]
https://www.freshorganicchoice.nl