Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druiventeler Ronald Vanderkelen:

"De winst gaat naar de verwarming"

Tholen - Het Belgische druivenseizoen staat weer voor de deur. Door het slechte voorjaar en de koude eerste paar weken van augustus zijn ze wat later dan andere jaren, maar vanaf maandag begint de pluk dan toch bij één van de weinig overgebleven Belgische telers Ronald Vanderkelen. "De vraag blijft toch altijd gigantisch, maar we zien ieder jaar meer en meer telers stoppen helaas."

Kwalitatief zien ze er weer goed uit dit, hoewel, zo stelt Ronald, daar pas vlak voor de pluk echt iets definitiefs over valt te zeggen. Daarnaast blijft de vraag ieder jaar groeien. "Daar maak ik me geen enkele zorgen over", legt de teler uit. "De vraag is enorm goed. Mijn druiven zijn iets duurder dan het importproduct, maar men blijft nog altijd van over gans België komen om ze mee te nemen."

Ronald heeft zijn druiven beschikbaar van ongeveer half augustus tot en met eind september. "Vroeger duurde het een aantal maanden, maar door de grote interesse zijn de volumes na ongeveer een anderhalve maand al weg."

Toch blijft de grootste uitdaging voor de druiventeler uit het Vlaamse Overijse nog altijd de hoge energiekosten. "De verwarmingskosten zijn gewoon nog altijd veel te hoog. Fossiele brandstof is zeer duur en dat blijft een probleem voor verwarmde teelten. De helft van mijn bedrijf is verwarmd met steenkool uit Oekraïne. Ten eerste is daar eigenlijk niet meer aan te komen. Ten tweede is het steenkool wat te vinden het drie- of zelfs vierdubbele van de normale prijs. Dit geldt ook voor de stookolie. Het is wel iets gezakt, maar nog altijd veel te duur om echt iets te kunnen verdienen."

"Ik begrijp dan dat specialisten zeggen dat het in de loop van volgend jaar zou kunnen dalen", vervolgt Ronald. "Alleen niemand kan dat echt voorspellen. De verkoop loopt prachtig en de prijzen zijn mooi, maar je verdient er gewoon amper aan, omdat de brandstof zo in je budget loopt. De winst gaat naar de verwarming."

Het is, zo stelt de teler, de reden dat veel druiventelers besluiten te stoppen. "Op dit moment zijn de Belgische druiventelers op 2 handen te tellen, maar volgend jaar gaat dit waarschijnlijk naar 1 hand. Ik sprak enkele weken geleden een teler die 6 maanden geleden nog aangaf jaren door te willen. Hij zei nu dat hij zo rap mogelijk wilde stoppen. Twee of drie jaar tegen deze prijzen werken, is best mogelijk. Echter als het blijft duren, weet ik niet of ik het nog vol ga houden. Uiteraard ga ik er alles aan doen, maar doorberekenen is ook niet mogelijk. Je kunt moeilijk €22,- per kilo vragen. Dat betaalt men niet. Het is een prachtig vak en ik kijk weer uit naar een mooi seizoen, maar de onzekerheden blijven toch altijd boven je hangen", besluit Ronald.

Voor meer informatie:
Ronald Vanderkelen
Druiven Ronald Vanderkelen
Groeneweg 62
3090 Overijse - België
+32 0471 84 45 96
[email protected]
www.druivenronaldvanderkelen.be