Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ToBRFV elimineren: Teler bepaalt zelf hoe sleepdoeken ontsmet worden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een gewijzigd Eliminatiescenario voor het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) in de bedekte vruchtenteelt van tomaat, paprika en Spaanse peper op substraat gepubliceerd. De wijziging betreft het gebruik van sleepdoeken.

In het nieuwe document staat:

Bij de inzet van sleepdoeken bepaalt het bedrijf in afstemming met de loonwerker hoe en wanneer de sleepdoeken worden ontsmet. Sleepdoek eerst grondig vrijmaken van vuil en plantenresten, reinigen en daarna ontsmetten. Sleepdoeken die het bedrijf verlaten altijd (laten) ontsmetten.

Ontsmetten kan door het doek te stomen: minimaal 90°C gedurende minimaal 30 opeenvolgende minuten of door het doek onder te dompelen in een warmwaterbad van minimaal 90°C gedurende minimaal 10 opeenvolgende minuten. Zorg ervoor dat wanneer het doek is opgerold het hete water of de hete stoom tot in de kern van de rol doordringt om de vereiste temperaturen te bereiken gedurende de minimaal gestelde tijdsperioden (de kern van de rol moet gedurende die minimale tijdsperioden ook nat worden).

In een vorig document, een plan van aanpak voor eliminatie van ToBRFV, gepubliceerd in oktober 2022, stond over sleepdoeken het volgende:

De sleepdoeken moeten gereinigd en ontsmet zijn vóórdat ze gebruikt worden en moeten na het gebruik, weer gereinigd en ontsmet worden.
Het is de verantwoordelijkheid van de teler om daarover goede afspraken te maken!)

De teler werd geacht in het plan aan te geven op welke wijze sleepdoeken worden ontsmet. Op de factuur na een teeltwissel moet de teler heetwaterbehandeling van de sleepdoeken specificeren.

Volgens de laatste officiële NVWA-cijfers uit februari 2023 telt Nederland 50 besmette bedrijven. Deze bedrijven staan onder toezicht van de NVWA.