Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste Vlaamse kersen bij aardbeienkwekerij Demedts - De Mey

"Dat we nu al Vlaamse kersen aan konden bieden, hadden wij ook niet verwacht"

Tholen - De eerste Vlaamse kersen van het seizoen komen uit de serre van aardbeienkwekerij Demedts - De Mey. Het zijn de allereerste kersen die onder glas worden geteeld in de regio. "Het was voor ons even afwachten hoe het allemaal zou lopen, maar de kwaliteit is verrassend goed en ook de productie valt zeer positief uit", vertelt Benoit Demedts van de gelijknamige kwekerij in Gits.

De teler is in 2010, samen met zijn vrouw Marie-Anne De Mey, gestart, nadat hij een bestaande kwekerij over had genomen. Van origine zijn aardbeien de hoofdmoot van het bedrijf, maar in de loop der jaren zijn ze ook steeds groter geworden in het andere zachtfruitsegment (bramen, frambozen en blauwe bessen). In totaal beslaat het areaal 2 hectare, waarvan 7000 vierkante meter verwarmde kas, 5000 vierkante meter niet verwarmde kas en 8000 vierkante meter stellingen.

"Echter hadden we een aantal jaar geleden een deel in de serre over, waar het wat lastiger bewerken was met de tractor, omdat er op kleine ruimtes gedraaid en gekeerd moest worden. Toen we vervolgens na gingen denken hoe we deze het beste in konden vullen, vielen onze gedachtes al snel op kersen. Het is een prachtig seizoensproduct, wat in de teelt prima aansluit op de aardbeien. En dat blijkt ook, want sinds we deze week de eerste kersen hebben mogen plukken, is het ontploft hier."

Stap in het diepe
Het was voor de teler dus wel nog even ontdekken hoe de kersen het onder glas zouden doen. "Het was in het begin zelfs de vraag of het rendabel zou zijn. Een adviseur van PCFruit kon ons dat eigenlijk niet eens vertellen. Na wat contact met Nederlandse collega's, die er wel al ervaring mee hadden, besloten we toch de stap te wagen en hebben we het aangedurfd om zo'n 200 bomen neer te zetten. Omdat we nog niet weten wat er goed onder glas groeit, hebben we nu zo'n 9-tal verschillende rassen en zelfs witte kersen staan."

En dat heeft de familie geen windeieren gelegd. Benoit: "Er werd ons verteld dat we dit jaar konden rekenen op ongeveer een kilo per boom, maar daar gaan we dit seizoen toch fors overheen. In het begin heb ik hem wat geknepen met de temperaturen, maar nu is het mooi warm buiten en het is prachtig dat we zo vroeg al van start kunnen gaan."

Prijsvorming van Franse kersen
Dit is dan ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. "Er is zeer veel aandacht voor de kersen. Ik denk ook dat dit komt, omdat de kwaliteit gewoon heel goed is. Je kunt wel de eerste zijn, maar als ze niet lekker zijn, houdt het grapje snel op. Nu blijven mensen ervoor terugkomen en zijn ze bereid er iets duurdere prijzen voor neer te leggen. Ons voordeel is ook dat er dan wel al Spaanse kersen in de winkel liggen, maar die zijn kwalitatief toch een stuk minder. Concurrentie hebben we dan ook niet echt. Misschien van de Franse kersen, want die zijn van een goede kwaliteit. Qua prijsvorming houden wij ook het niveau van die kersen aan."

De kwekerij vermarkt alles direct, zonder een veiling, vanuit de eigen winkel, maar Benoit ziet dat er vanuit de handel al veel interesse is om de komende jaren met zijn kersen te werken. "De komende jaren willen we hierin uit gaan bouwen. Zo hebben we al 8 à 9 jaar een hele fijne samenwerking met groothandel Bouvry, waar we al een groot deel van onze aardbeien vermarkten." In de komende jaren zouden dus ook de kersen zomaar in het assortiment van de groothandel uit Brugge terecht kunnen komen. 

Het seizoen van Demedts - De Mey zal in totaal zo'n 2 maanden duren. "De laatste kers in onze serre is de Kordia. Deze begint nu langzaamaan te kleuren en zullen we over een weekje of 3 kunnen plukken. Dan is hij optimaal van smaak. Die zal dan wel al de concurrentie aan moeten gaan met de eerste buitenkersen, maar dat zijn dan vroege rassen. De Kordia of Regina zijn over het algemeen toch de beste kersen, waardoor wij op dat moment al met een echt zoete kers zitten, die het, naar mijn mening, qua smaak wel zal winnen van de eerste buitenkersen. Het is afwachten hoe het allemaal gaat lopen."

Abrikozenteelt
Naast de kersen is er nog een noviteit in de serre van Benoit. "Vergelijkbaar met het verhaal rond de kersen hadden we recent nog een rij over, waarvan we niet wisten wat ermee moesten doen. Omdat we het leuk vinden om te spelen met verschillende soorten fruit hebben we nu geprobeerd daar abrikozen te telen, 3 soorten. Volgend jaar verwachten we deze ook aan te kunnen bieden. Je ziet dat mensen het waarderen dat ze ook dit soort fruit lokaal kunnen verkrijgen en voor ons is het ook mooi. De korte keten vinden we zeer belangrijk. Of het nu onze winkel of via afnemers is; alles wat vandaag geplukt is, moet ook vandaag verkocht worden. Op deze manier is het zo snel mogelijk bij de eindconsument en wordt het zo vers mogelijk geconsumeerd."

Wat betreft de hoofdmoot aardbeien blijft het bij Demedts - De Mey ook onverminderd druk. "Aardbeien starten we normaal begin maart mee en gaan we door tot medio Kerst. Door de energieprijzen zijn we wat later gestart dan normaal, maar inmiddels zijn we in volle gang. Op jaarbasis hebben we hiervan zo'n 300.000 kilo en we proberen continu in productie te zijn, zodat we klanten, als Bouvry, constant kunnen blijven beleveren. Hierdoor schakelen we tussen verwarmd onder glas en koud glas in combinatie met buitenstellingen onder kap. Die gaan inmiddels ook als warme broodjes over de toonbank", besluit Benoit. 

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
+32 479 69 08 67
[email protected] 
www.demedts-demey.be