Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pijnacker-Nootdorp zoekt oplossing voor voormalig tuinderswoningen

In het buitengebied in de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn rond de 130 voormalige bedrijfswoningen van tuinbouwbedrijven te vinden die niet meer bij de kas horen. Dat blijkt uit een inventarisatie. De 'illegale' bewoningen van zulke woningen is onderwerp van discussie.

Glastuinbouw Nederland is tegen het loskoppelen van kas en woning. Het geeft problemen en zit tuinbouwontwikkeling in de weg. Een groep mensen uit de buitengebieden pleit voor 'plattelandswoningen' als juridische tussenvorm. Hier is ook wetgeving voor, de landelijke Wet Plattelandswoning.

Het doel van deze wet is om bedrijfswoningen die een sta-in-de-weg zijn voor reconstructie en vernieuwing in plattelandsgebieden een soort ‘tussenbestemming’ te geven. De bestemming plattelandswoning dus. Grofweg komt het er op neer dat het een agrarische woning blijft en dat de belangen van de bedrijvigheid nabij die woning prioriteit hebben en dat de bewoners van een plattelandswoning dus niet mogen ‘klagen’ over ‘normale hinder’ qua geur, geluid, verkeersbewegingen en waar je verder allemaal nog last van kunt hebben in een buitengebied.

Telstar Online doet verslag van een informatieavond in de gemeente op 10 mei. Meerdere gemeenten worstelen met de 'problematiek'. Op de informatieavond werd bijvoorbeeld gewezen naar de gemeente Lansingerland waar al met 'plattelandswoningen' wordt gewerkt. Ook in Westland speelt het onderwerp. 

Publicatiedatum: