Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Venlo te vrij met regels bij aanpassen concentratiegebied glastuinbouw

De gemeente Venlo heeft bij ontwikkeling van een glastuinbouwconcentratiegebied zich teveel vrijheid gepermitteerd. Het schuiven met gronden voor een herbegrenzing van het gebied is niet in lijn met de geldende regels en plannen.

Meerdere partijen maakten bezwaar. Hun bezwaren zijn op 17 mei door de Raad van State grotendeels gegrond verklaard. De Raad rekent het de gemeente aan dat een exploitatieplan ontbreekt voor de bij het glastuinbouwconcentratiegebied getrokken gronden én dat de plannen in strijd zijn met de geldende Omgevingsverordening.

De gemeente rekende erop na de inwerkingtreding van de Omgevingswet een nieuwe Omgevingsverordening vast te stellen waarin zou worden voorzien in de mogelijkheid tot herbegrenzing. De Raad van State zegt dat de gemeente zich aan de geldende verordening moest houden én dat de Omgevingsverordening voor ontwikkelingsgebieden glastuinbouw geen mogelijkheid biedt voor de toepassing van de door gemeente gekozen 'saldobenadering'. 

In september 2020 werd een bestemmingsplan vastgesteld door de gemeente voor herbegrenzing van glastuinbouwconcentratiegebied Meelderbroek. Dat plan is door de Raad van State vernietigd. Er moet een aangepast plan komen dat binnen vier weken na uitspraak online inzichtelijk moet zijn. 

17,4 hectare grond wordt in het plan oorspronkelijke plan onttrokken aan het concentratiegebied, terwijl 'enkele agrarische percelen', goed voor circa 16,5 hectare, erbij zijn getrokken. Een derde tak van het plan voorziet in revitalisering en herontwikkeling van 'verouderde bedrijven' voor glastuinbouw. Ondanks al het geschuif blijft het glastuinbouwconcentratiegebied in omvang 'nagenoeg gelijk' volgens de gemeente.

De nieuw bij het glastuinbouwgebied getrokken gronden is voor nieuwbouw van een kas.