Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Max Saara, Kühltransporte Joachim Jacobs GmbH & Co.KG:

"De stemming in het verstransport zit sinds februari weer in de lift"

De transport- en logistieke sector staat de laatste jaren duidelijk onder druk. Stijgende loon- en energiekosten en het aanhoudende chauffeurstekort zetten ook het verstransport merkbaar onder druk. Er is echter ook licht aan het eind van de tunnel voor middelgrote logistieke bedrijven, meent Max Saara, sinds 2020 eigenaar van Kühltransporte Joachim Jacobs GmbH & Co.KG gevestigd in Kaltenkirchen, ten noorden van Hamburg.

"In 2021, midden in de pandemie, hadden we een zeer goed jaar. Dit sloeg vervolgens het jaar daarop volledig om. In de afgelopen maanden zien we gelukkig weer een geleidelijke verbetering van de situatie, hoewel Pasen niet helemaal aan onze verwachtingen voldeed. Kortom, de stemming in de verslogistiek zit sinds februari weer in de lift," somt Saara op, die als gespecialiseerd vervoerder onder meer de groothandelsmarkten in Hannover, Hamburg en Bremen bedient. 


Max Saara heeft in totaal 32 vrachtwagens en 58 medewerkers, waaronder drie planners. De voertuigen zijn vrijwel uitsluitend uitgerust met Mitsubishi-koelsystemen.

Kostenstijgingen
Ook de Noord-Duitse transportsector wordt geconfronteerd met de alomtegenwoordige kostenstijgingen. "Men probeert zo goed mogelijk te overleven. Toch zetten vooral de exploderende loonkosten ons bedrijf extreem onder druk, waardoor het steeds moeilijker wordt om de grote spelers bij te benen," beschrijft Saara, die ook een koelruimte aanbiedt voor de tijdelijke opslag van verse en diepvriesproducten. "Onze hal biedt plaats aan ongeveer 500 m2, waarvan 200 m2 diepvries. We koelen onze diepvriesruimte nu gedeeltelijk tot -19 graden in plaats van -22 graden, wat al een belangrijk verschil maakt in de kosten."

Verder kampt het bedrijf nog steeds met een tekort aan chauffeurs. Saara: "Het behoud van werknemers ligt ons duidelijk na aan het hart. We zorgen er niet alleen voor dat de chauffeur netto meer overhoudt, maar we investeren ook specifiek in de verbetering van onze secundaire arbeidsvoorwaarden, of het nu gaat om pensioenregelingen, aanvullende verzekeringen en uitbetaling van overwerk-, nacht- en vakantiebonussen. Bijgevolg hebben we een goed, loyaal team, hoewel ik nog wel een of twee mensen zou kunnen aannemen."

Mond-tot-mondreclame en elektrisch rijden
In de groenten- en fruitsector is het traditionele bedrijf verankerd in de regionale groothandel, vooral in de regio Hamburg. Voor de rest strekt het rayon zich uit tot Schwerin, Flensburg, Hannover en in de richting van de westkust. "We houden ons nauwelijks bezig met het actief werven van nieuwe klanten, want in de verssector gebeurt nog veel via mond-tot-mondreclame. Dat betekent onder andere dat nieuwe klanten, zoals middelgrote groente- en fruitbedrijven, nog steeds contact met ons opnemen."

In plaats van diesel worden steeds vaker elektrische voertuigen gebruikt. Als ervaren gespecialiseerd expediteur staat Saara echter kritisch tegenover deze vernieuwingen. "Ten eerste is er in de dagelijkse praktijk weinig tijd voor het opladen. Ten tweede heeft het naar mijn mening weinig zin om de technologie in de vrachtwagensector te gebruiken, daarom blijven we vertrouwen op diesel en waterstof. Persoonlijk denk ik dat de laatste de technologie van de toekomst is. Het bevindt zich nog maar in de proeffase, maar we zijn al op de goede weg."

Voor meer informatie:
Max Saara
Kühltransporte Joachim Jacobs GmbH & Co.KG
Werner-von-Siemens-Straße 23
D-24568 Kaltenkirchen, Duitsland
Telefoon: +49 (0)4191 95 74 10
[email protected]
www.kjj.de   

Publicatiedatum: