Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Petra Molenaar, Vreugdenhil Young Plants

"Pick & Joy staat als een huis"

Tholen - Iedere tuin is weer anders, maar op weinig kwekerijen is zoveel te zien als rond de start van het voorjaar aan de Burgemeester Crezeelaan 12 in De Lier. Op deze locatie van Vreugdenhil Young Plants, samen met Van der Klugt goed voor meer dan 40 ha opkweek van zo’n beetje alles wat er aan planten in de tuinbouw geteeld wordt, wordt het gehele Pick & Joy assortiment geteeld, verzameld en verladen. Samen met Petra Molenaar, die samen met twee collega’s verantwoordelijk is voor de verkoop, maken we een rondje.

Petra Molenaar in een kap pluktomaatjes. Hygiëne is belangrijk, zonder pak en ontsmetten van de handen kom je er niet in.

Daar is het nu de tijd voor, want het seizoen is losgebarsten. In een paar maanden tijd worden miljoenen Pick & Joy plukgroenteplanten, in niet minder dan 22 verschillende variëteiten en smaken, uitgeleverd. Naast de opkweek van groenteplanten voor de professionele tuinbouw was, zo vertelt Petra, het bedrijf ook altijd al actief in de opkweek van alle mogelijk tuinplanten. Dat is echter een vechtmarkt, viooltjes heeft zogezegd iedereen, de vraag was hoe je je kon onderscheiden. “Credits gaan wat dat betreft echt naar onze voormalig directeur Martin Uittenbroek. Het idee voor een assortiment plukgroenten uit eigen verdeling, dat we in eigen beheer zouden moeten houden en met de tijd steeds verder verbeteren en uitbouwen, komt van hem.”


Komkommerplanten krijgen water. Staat het zonnetje erop dan kunnen ze tot wel 10 cm per dag groeien. Om ervoor te zorgen dat dit 'ordelijk' gebeurt komen er de nodige stokjes en klemmetjes aan te pas en moeten medewerkers geregeld door het gewas gaan.


Aubergineplanten in een van de nieuwere kassen


Wist u dat de bloempjes van een aubergine ook paars zijn? Wie goed kijkt ziet onder in de plant al een mini-aubergine zitten.

En inderdaad lijkt deze aanpak succesvol, want waar de een een mooi pluktomaatje heeft en de ander een geinig pepertje vindt, is er niemand met een dergelijke groot assortiment. Een assortiment dat bovendien sterk uniform is: (praktisch) alle variëteiten worden geteeld in potmaat 14 cm en hoogte 40 cm, zodat er standaard vier lagen op een kar gaan. De veredeling en teelt vinden geheel en exclusief in eigen huis plaats, alleen klanten buiten Europa kunnen op afspraak de planten telen. De verschillende variëteiten hebben een eigen barcode en worden ook altijd onder het label Pick & Joy verkocht, waar je ze ook tegenkomt. Op individuele basis wordt wel gedaan aan co-branding, waarbij de klant er zogezegd ook zijn eigen logo op kan plakken.


Naast Pick & Joy worden ook andere planten opgekweekt. Zowel de diversiteit als de doorloop zijn groot, daarom is letterlijk geen dag hetzelfde.


Schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken

Het assortiment bestaat uit verschillende soorten tomaatjes, paprika’s, chilipepertjes, komkommertjes, aardbeien, basilicum en zelfs een mini-aubergine voor de vrije verkoop. Er worden enkele variëteiten ook opgekweekt in 12 cm potten en (nog exclusiever) in potmaat 19 cm. De teelt wordt biologisch benaderd, voor de bestuiving wordt gebruik gemaakt van hommels. Waar mogelijk wordt uiteraard geprobeerd extra te verduurzamen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van houten bamboestokjes en (vanaf dit jaar) kartonnen stokkenklemmetjes.  


In bijna alle kappen staan wel een paar bijenkasten


Bamboestokjes en kartonnen stokkenklemmetjes begeleiden het gewas, terwijl een bijtje zich nuttig maakt

Misschien wel de voornaamste kracht van het assortiment zit hem in het feit dat de planten allemaal gedurende langere tijd uitbundig nieuwe vruchten aanmaken. Verder zijn ze allemaal geselecteerd op smaak, looks, compactheid, het zelf oogsten van de vruchten en uiteraard tal van andere, voor de teelt interessante eigenschappen. Een hele bijzondere vondst is de zgn. Potatom, een combi van een compacte cocktail tomaat en een zeer productieve aardappelplant. Nadat de consument deze heeft uitgeplant kan deze na een aantal weken genieten van heerlijke tomaatjes. In het seizoen kan dat oplopen tot wel 100 stuks. in het najaar (medio oktober) kan er dan één tot drie kilo aardappelen geoogst worden.


Potatom. Onderin de plant is een klemmetje te zien, daar is de tomaat op de aardappel geënt.


Idem, zojuist geënt en onder het zeil aan het bijkomen van deze als je erover nadenkt toch serieuze chirurgische ingreep.

Door het brede en gevarieerde assortiment van planten die stuk voor stuk arbeidsintensief zijn, zijn er doorlopend veel mensen aan het werk. Afhankelijk van het moment loopt dit op tot maar liefst 300 man. Overal zie je groepjes werknemers bezig tussen de planten, aan de oppotmachine, met watergeven of het opbouwen van karren en het klaarzetten van bestellingen. Het uitzetten en wijder zetten gaat geheel machinaal. Er komt kortom veel bij kijken, maar dat lijkt een duurzaam succes van het merk niet in de weg te zitten, in tegendeel. Pick & Joy ‘staat als een huis’, er is 1-2-3 niet zomaar iemand die er een in schaal en kwaliteit vergelijkbaar assortiment naast zet.

Bestellingen klaar voor verzending. Er worden veel mix karren gemaakt, wat nog geïllustreerd wordt met de horizontale kartonnen strook op de kar.

Voor meer informatie:
Vreugdenhil Young Plants
Petra Molenaar
[email protected]
www.vreugdenhilyoungplants.com/nl