Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verdere uitbreiding voor Agro Care in Tunesië

In Tunesië breidt Agro Care verder uit. Het gaat om het nieuwe project Hicha Joy, naast het inmiddels afgeronde project Desert Joy. Vorig jaar is de eerste fase van 10 hectare afgerond, later dit jaar komt daar nog eens 20 hectare bij. Kassenbouwers FlexiBell is verantwoordelijk voor de bouw en Agrikol is die nu aan het realiseren, en deelt daar fraaie plaatjes van.  

Desert Joy, hun eerste Tunesische project, nam 5 jaar in beslag en levert nu voornamelijk aan de Europese Unie fairtrade geteelde tomaten vanuit een foliekas van 20 hectare en een glazen kas van 20 hectare.

Het Hicha Joy-project ligt vlakbij de zee en stelt het bedrijf in staat tomaten te telen met ontzilt zeewater. 


Bouw van kas 10, via Facebook

Voor de realisatie van teeltbedrijf La Joie de Hicha S.A. ontvingen de telers een leenfaciliteit van 40 miljoen euro van Invest International.  De miljoenen zijn bestemd voor de bouw van vier energie-efficiënte kassen. Met de uitbreiding van het areaal komen er 3500 lokale banen bij, zo valt te lezen bij de aankondiging van de financiering.

De bouw van de vier tomatenkassen vormt de eerste fase van een groter project van in totaal twaalf extra kassen die verrijzen nabij de Tunesische stad Akarit, op een totale teeltoppervlakte van 118 hectare.

De eerste tien hectare is dus al in september vorig jaar in productie gegaan. "We zijn in november begonnen en de kas was in september operationeel", zegt Nikola Petcovic van Agrikol. De kassenbouwer is nu bezig met een uitbreiding van 20 hectare. In september gaan de planten erin, maar de kas is naar verwachting al in juli klaar. 

Terwijl het project vorig jaar te maken kreeg met protesten uit de regio, ziet hij nu dat steeds meer mensen uit de omgeving enthousiast zijn over de plannen, omdat gezien wordt dat het werk oplevert. 

Glazen kassen voor groeiambities
Bij bekendmaking van de financiering zei Kees van Veen namens Agro Care 'blij te zijn met de financiering voor het impactvolle project'. "Van de 3500 lokale banen zullen de meeste door vrouwen worden ingevuld, ongeveer 60 procent. Dit raak het realiseren van SDG 8 en SDG 5 (Gendergelijkheid).” Daarnaast focust het project op efficiënt gebruik van grondwater, het verminderen van CO2 uitstoot en dus ook SDG 13 (Klimaatactie). 

Agro Care heeft grote groeiambities. In 2030 wil het tomatenteeltbedrijf gegroeid zijn naar 1000 hectare. Hiervoor is bijvoorbeeld ook in Marokko groei voorzien, zo liet Managing Director Stijn Weijns voor locatie Marokko namens Agro Care afgelopen november nog weten.

In Tunesië teelt Agro Care deels in glazen kassen. In Marokko (nog) niet. Het plan van Agro Care is om in Tunesië meer trostomaten te gaan telen en de teelt van snacktomaten die nu nog uit Tunesië komen te verplaatsen naar Marokko. “Die switch gaan we de komende jaren maken", aldus Stijn in november.