Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel minder industrietomaten en groenten in Sevilla en Cádiz door gebrek aan water

De Spaanse telersvereniging Coag heeft een rapport gepubliceerd over de gevolgen van de droogte in de tuinbouw. "De zorgwekkende en wijdverspreide droogtesituatie die praktisch in het hele land voorkomt, brengt momenteel de teelt van verschillende soorten gewassen ernstig in gevaar. In Andalusië bevindt het Guadalquivir-bekken zich in de slechtste situatie. Het watervolume in de 48 stuwdammen in het bekken bedraagt 2.065 hm³. Dat is 25,7% van de totale capaciteit en 10,8% minder dan een jaar geleden."

"Voor het vijfde opeenvolgende jaar heeft de regenval het watervolume dat vrijkomt tijdens het irrigatieseizoen niet kunnen compenseren. Op 2 maart werd de eerste Lozingscommissie gehouden waarin een prognose werd gemaakt voor het irrigatieseizoen, dat officieel in mei van start gaat. Als het helemaal niet meer regent, wordt de toevoer vastgesteld op 375 hm³ en maximaal 700 m³/ha voor de gewassen met het hoogste verbruik (watertoevoer van 6.000 m³). Dat volume zou vervolgens proportioneel afnemen volgens eerdere afspraken", meldt Coag.

"Alle gewassen zullen worden getroffen, niet alleen door de bezuiniging dit jaar, maar ook door het watertekort dat nog wordt meegedragen van vorig seizoen."

"In de regio Bajo Guadalquivir en Cádiz zullen steeds minder industrietomaten en andere groenten zoals wortelen, broccoli en bloemkolen worden aangeplant vanwege het gebrek aan water. Ook de fruitbomen hebben irrigatie nodig om volgend seizoen te kunnen produceren en wintergewassen zoals rode bieten, knoflook en uien lopen gevaar. Die zullen verloren gaan als het de komende dagen niet regent."

"Wat betreft gewassen zonder besproeiing, is de situatie identiek aan wat in de rest van Spanje gebeurt. De situatie is ronduit zorgwekkend omdat er geen regen valt."

"Telers zijn al op straat gekomen om de druk op te voeren om nu al meer watertoevoer toe staan, gezien de zorgwekkende situatie. Op dit moment zijn er irrigatierestricties van 25% in alle bekkens en men voorziet beperkingen tot 80%."

"Vanwege de moeilijke situatie wordt de kwestie ook al aangekaart in het parlement van Andalusië. Er is eveneens een oproep om de subsidies aan professionele landbouworganisaties (OPAS) een relevante rol te laten spelen in de Droogtecommissies en om een platform te hebben waarin de droogteproblemen kunnen worden behandeld door de Hydrografische Confederaties en het gewestelijke ministerie van Landbouw."

Voor meer informatie:
Coag
www.coag.org

Publicatiedatum: