Aardbei uit Huelva onder vuur op social media vanwege nieuwe irrigatiewet

Op social media circuleert een oproep tot een boycot van de aardbei uit Huelva nadat het Andalusische parlement het door de christendemocratische regeringspartij PP en extreemrechtse oppositiepartij Vox ingediende wetsvoorstel heeft goedgekeurd om zo'n 600 familieteeltbedrijven te regulariseren in het gebied ten noorden van het natuurpark Doñana. De overige oppositiepartijen stemden tegen: de socialistische partij PSOE en minderheidspartijen Por Andalucía en Grupo Mixto-Adelante Andalucía.

De boodschap, die zonder logo's of handtekeningen wordt verspreid, is heel eenvoudig: "Leg Doñana niet droog. Eet het niet", boven een foto van aardbeien, frambozen en blauwe bessen. De herkomst van het bericht is niet duidelijk, maar het kan volgens bronnen in de sector uiteraard voor grote reputatieschade zorgen. "Want er zijn natuurlijk veel telers die nauwgezet de norm naleven en niets te maken hebben met de uitputting van de waterbronnen van Doñana."

De "straf" die voor deze telers rond het natuurpark wordt gevorderd, kan enorme gevolgen hebben voor alle telers in de provincie Huelva, waar het areaal zachtfruit ongeveer 12.000 hectare beslaat.

Het wetsvoorstel dat door PP en Vox is ingediend, stelt voor om het areaal waar geïrrigeerd mag worden, zoals vastgesteld in het Beheerplan van 2014, uit te breiden. "Er worden waterrechten toegekend die afkomstig zullen zijn van oppervlaktewateren, tenzij de waterbeheersinstanties van het gebied waar deze gronden zich bevinden, zorgen voor een andere waterbron."

Terwijl telers die zich eerder uitgesloten zagen van watervoorziening van mening zijn dat een scheve situatie uiteindelijk wordt rechtgetrokken, brengt de wet voor de tegenstanders van dit initiatief de watervoerende laag in gevaar waaruit het Nationaal Park wordt bevoorraad, dit op een moment dat de watertoestand in het drasland op een kritiek punt is gekomen.

Bron: huelva24.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.