Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Winnaar Winnovatie Challenge 2022 is klaar voor uitrol lekdetectiesysteem

Het samenwerkingsverband Emissieloze Kas schreef begin vorig jaar een challenge uit voor innovatieve, praktische oplossingen die lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten vanuit glastuinbouwbedrijven naar het grond- en oppervlakte water kunnen voorkomen. Eén van de twee winnaars was Michael Meijler. Hij zet in op automatische lekdetectie van teeltvloeren. Hij vertelt op Glastuinbouw Waterproof welke progressie is gemaakt een jaar na de toekenning van de prijs. 


Sensoren meten potentiaalverschillen 

Prijswinnaar
“De erkenning, de publiciteit en de geldprijs van 22.500 euro waren een geweldige opsteker”, zegt de kersverse ondernemer, die overigens gewoon in dienst blijft bij zijn werkgever WPS. Veel vrije tijd heeft hij niet, want hij wil zijn particuliere initiatief graag toegepast zien in de praktijk. Hij krijgt daarbij hulp van DivisionQ, een duurzaamheidsstartup die voortkomt uit Koppert Cress, en van Texplor, dat detectiesystemen ontwikkelt voor uiteenlopende toepassingen. “Samen hebben we het afgelopen jaar verschillende stappen gezet”, zegt hij desgevraagd.


Betonvloeren worden getest op vloeistofdichtheid

Automatische lekdetectie
Meijler geeft aan dat automatische lekdetectie voor de glastuinbouw weliswaar nieuw is, maar dat het in andere branches, zoals de chemische industrie, al langer wordt toegepast. Voor toepassing in de tuinbouw zouden hooguit wat kleine aanpassingen nodig zijn.
“Het technische principe is vrij eenvoudig”, licht hij toe. “Je brengt een elektrode in contact met het grondwater onder de teeltvloer of een bassin en zet daar een kleine elektrische spanning op.

Vervolgens breng je boven de teeltvloer of de bodem van het bassin sensoren aan die het potentiaalverschil met de ondergrond meten. Op plaatsen waar je een opvallende afwijking registreert, lekt er hoogstwaarschijnlijk vloeistof weg naar de ondergrond. Zodra je dat constateert, kun je heel gericht zoeken naar de precieze plaats en oorzaak van de lekkage. Die moet dan uiteraard worden weggenomen.”

'Proof of concept'
In een gezamenlijk opgezette proef bij Koppert Cress is aangetoond dat het principe werkt en praktisch uitvoerbaar is. Het ‘proof of concept’ is geleverd. In samenwerking met Texplor en DivisionQ wil Meijler het systeem nu breder onder de aandacht brengen. “Telers en vloerenbouwers zijn nu aan zet. Die krijgen ook wat te kiezen”, stelt de jonge ondernemer.

Permanent of mobiel systeem
Het concept is geschikt voor alle denkbare waterdichte afscheidingen, van betonvloer tot gronddoeken en -zeilen. Die kun je desgewenst van een permanent meetnet voorzien. Dat gaat het eenvoudigste tijdens de aanleg, maar het kan ook achteraf. “We bieden ook een mobiel systeem aan, waarmee je eenmalig of periodiek kunt vaststellen of een teeltvloer lekvrij is”, vervolgt Meijler.

“Dat zou bijvoorbeeld duidelijkheid kunnen bieden wanneer er aanwijzingen zijn voor lokale emissies die niet op andere wijze zijn te verklaren. Het zou me niet verbazen wanneer automatische lekdetectie juist voor dit doel wordt aangewend. Uit metingen van de waterschappen blijkt immers dat er nog steeds emissies plaatsvinden vanuit glastuinbouwbedrijven. Deze technologie kan telers helpen om de puntjes op de i te zetten en vanaf 2027 nagenoeg vrij te zijn van emissies naar grond- en oppervlaktewater.”

De Winnovatie Challenge werd mogelijk gemaakt door samenwerkingsverband Emissieloze Kas. Hierin participeren Glastuinbouw Nederland, Provincie Zuid-Holland, hoogheemraadschap van Delfland, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, en de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Waddinxveen, Pijnacker-Nootdorp, Zuidplas en Lansingerland.

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: