Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiemgetallen om levende plantenziekten te signaleren

De controle op microbiologie in water wordt vaak gedaan op basis van telling van bacteriën en schimmels. De zogenaamde kiemgetallen in kolonie vormen de eenheden per milliliter. Dat is dus het tellen van levende micro's in water. Dus al is het ontsmet water of doseert men met een reinigingsmiddel in het druppelwater, de kiemgetallen geven de nog levende micro's weer. 

Kiemgetal geconcentreerd
Normec Groen Agro Control ontwikkelde op verzoek van telers diverse pakketten om meer informatie te halen uit gietwater. Hoe eerder men verhoogde sporendruk van plantenziekten signaleert hoe beter men kan reageren voordat het te besmettelijk wordt. Voor schoon gietwater is daarom het pakket ’Kiemgetal Geconcentreerd’ ontwikkeld.

Dat is geschikt om naast bacteriën en schimmels ook de plantenziekten Fusarium en Pythium/Phytophthora op het laagste niveau te monitoren. Het wordt getest in een groter volume zodat de lagere waarden ook te vinden zijn. Met deze ’geconcentreerde’ methode wordt het monster gedeeltelijk geconcentreerd om voor Fusarium spp., Pythium spp. en Phytophthora spp. te toetsen op levende sporen in het water. 

In onderstaande tabel is van twee monsters het resultaat te zien van het Kiemgetal-geconcentreerd (Labcode MZG) en het effect van de ontsmetting in de laatste kolom. Het wordt aangeraden om voor een monster bij de ontsmetter de hygiënische monstername doen die Normec Groen Agro Control voorschrijft. 

Kiemgetal uitgebreid
’Kiemgetal Uitgebreid’ (LabCode MSP) is geschikt om in water maar ook op jong plantmateriaal de sporendruk te bepalen. Voor jonggoed zijn er dan 10 plantjes nodig die getest worden op Fusarium, Pythium en Phytophthora. Zo kan ervoor gezorgd worden dat er bij uitleveren geen plantenziekten aanwezig zijn. In de vermeerdering dient het gietwater natuurlijk ook gemonitord te worden voor een gezonde plant.


Voorbeeld van kiemgetal uitgebreid

Kiemgetal substraat
Voor substraat is er een pakket gemaakt waarmee vooral duidelijk wordt of er levende micro’s aanwezig zijn. Omdat kiemgetallen in substraat zeer wisselend kunnen zijn, is er gekozen om alleen aan te geven of ze aanwezig of afwezig zijn. Daarbij is het monster wat gebruikt wordt vaak niet 100% representatief voor het bulkproduct. Onderstaand voorbeeld is de standaard weergave. Op verzoek kan er ook het kiemgetal (k.v.e./g) gerapporteerd worden.

Voor een meer gebalanceerde analyse zijn er ook pakketten die inzage geven in de weerbaarheid-micro's. Dit pakket ’Kiemgetal Weerbaar’ kan zowel in water als in wortels getest worden. Zowel algemene micro’s maar ook plantenziekten en antagonisten worden geteld.  


Voorbeeld van kiemgetal weerbaar 

Metingen van antagonistische micro’s
Het is mogelijk om in de geleverde verpakking te bepalen hoeveel micro's erin zitten zodat duidelijk is welke aantal te verwachten zijn bij de dosering. Een ander voorbeeld is wat er na een aantal weken nog zit in het drainwater. Voorbeelden zijn Fluorescerende Pseudomonas, Melkzuurbacteriën, Trichoderma spp, en Bacillus spp.. Het is belangrijk om bij een opdracht goed te vermelden wat voor soort monster er geleverd wordt. Op die manier is het duidelijk wat er verwacht kan worden. 

Om kiemgetallen te bepalen is het belangrijk dat 250 ml water in een steriele fles geleverd wordt zodat de metingen verricht kunnen worden. Voldoende zuurstof in water en substraat is in de zomer, met hogere temperaturen, een uitdaging. Voorkom dat teveel vervuiling in de opslag het zuurstof verbruikt. Normaliter worden de bacteriën in water bepaald als aeroob bacteriën bij 30 graden Celsius. Onder anaerobe, dus wat meer zuurstofarme omstandigheden komen anaerobe bacteriën meer tot ontwikkeling. Het is mogelijk om desgewenst EXTRA kiemgetal anaerobe bacteriën in water aan te vragen.

Voor meer informatie:
Normec Groen Agro Control 
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
Tel:+31 (0)15 257 2511
E: [email protected]
www.agrocontrol.nl

Publicatiedatum: