Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beregeningsmachine voor voorjaarsirrigatie in China

In februari werd een metalen arm van 170 meter uitgeklapt, draaide een hangende sproeier en spoot er waternevel uit over het veld van Donglangwu Village, Shangtang Town, Qingyun County. Teler Yin Diandong besproeide de gecontracteerde 133 ha tarwe in het voorjaar.

"Dit is een beregeningsmachine. Zolang je het watervolume en de duur instelt, hoef je je na het aanzetten nergens zorgen over te maken," zei Diandong. Nu zijn alle tarwevelden die hij heeft gecontracteerd uitgerust met beregeningsmachines. Het beregeningssysteem is voorzien van water en meststof, waardoor de irrigatietijd, de meststofdosering en het watervolume nauwkeurig kunnen worden geregeld. Het voordeel voor de bodem is aanzienlijk verbeterd.

Als we het hebben over irrigatie van tuinbouwgrond is de ouderwetse eerste reactie in China om water uit de nabijgelegen rivier te pompen. Bij het besproeien van het land moeten de telers hun eigen tractoren, waterpompen, waterleiding en ander gereedschap meenemen. Bij irrigatiepieken zoals lente-irrigatie moeten ze zelfs wachten tot het water komt, wat tijdrovend en bewerkelijk is. "Telkens als het veld wordt besproeid, moeten honderden meters waterleiding uit de sloot worden getrokken en naar het veld worden gebracht. Mensen moeten die de hele dag bewaken en zelfs op het veld slapen om te vechten voor water," zei Yang Chaoshan, een technicus van het Agricultural Service Center in Donglangwu.

Het district Qingyun heeft zich veel moeite getroost om haar waterpompstation te renoveren. Ze herbouwen verlaten duikerpoorten, promoten actief grootschalige beregeningsmachines, ondergrondse beregeningsirrigatie en andere efficiënte waterbesparende irrigatieapparatuur en demonstreren en stimuleren nieuwe irrigatietechnologieën. "Vroeger waren er minstens twee mensen nodig om het land te irrigeren, maar nu kan een vrouw met een schop gemakkelijk veel land irrigeren," zei Yang Chaoshan. Vergeleken met traditionele vloedirrigatie bespaart beregening meer dan 50% water per m2 tarwe en ongeveer een aanzienlijke hoeveelheid meststoffen. Met de arbeidskosten en de elektriciteitskosten erbij kan minstens €13,50 per m2 worden bespaard.

Met behulp van grootschalige waterbesparende beregenings-installaties kunnen akkerranden worden verwijderd en kan het land worden vergroot. De akkerrand speelde in het verleden de rol van akkergrens, waterafvoer en waterbeheersing. De provincie pleit voor de oprichting van beplantingscoöperaties om verspreide grond te bundelen en grootschalige beplanting in "aaneengesloten percelen" te realiseren. Met de concentratie van land en de toepassing van grootschalige waterbesparende irrigatievoorzieningen worden de functies van waterafvoer en waterbeheersing via akkerranden geleidelijk verzwakt en het verwijderen van ruggen en het vergroten van land is een nieuwe keuze geworden voor grootschalige aanplant.

"Verwijder de akkerranden en het gemiddelde inkomen per m2 stijgt met een flink bedrag." Over de economie van het veld heeft Diandong veel te zeggen. Het model van akkerranden verwijderen en land vergroten kan het effectieve areaal met 10% vergroten en de opbrengst het inkomen aanzienlijk verhogen."

Bron: Dazhong Daily 

Publicatiedatum: