Tool helpt ROI inschatten bij kassenbouw

"Een glastuinbouwproject begint altijd met rekenen," zegt Vahan Hovsepyan van Greenhouse Formula. "Steeds meer telers willen investeren in een kas vanwege de voordelen ervan. Het bouwen van een winstgevende kas is echter een uitdaging, vooral in de huidige situatie van stijgende inflatie en energieprijzen. Elk kasproject heeft een professioneel businessplan nodig."

Hij ontwikkelde Greenhouse Formula, een tool die helpt bij het inschatten van de ROI (return on investment) en andere economische parameters van een kas, op basis waarvan iedereen weloverwogen en verantwoorde investeringsbeslissingen kan nemen. "We willen telers helpen om datagedreven beslissingen te nemen." 

Van projectidee naar businessplan
"Het succes van een kas is afhankelijk van veel factoren, en dat begint bij het begin: slimme ontwerpkeuzes van de configuratie en apparatuur, het gewas en de markt waar de oogst zal worden verkocht. Al deze factoren en ontwerpopties moeten worden bekeken vanuit financieel oogpunt. Om een investeringsbeslissing te nemen, moet een potentiële investeerder zijn projectidee omzetten in een businessplan met financiële cijfers en statistieken", zegt Vahan.

Greenhouse Formula helpt daarbij. De tool is gemaakt voor een brede doelgroep, waaronder ondernemers, telers, teeltadviseurs en kassenbouwers. 

De software kan het beste op een desktop worden gebruikt en heeft een gebruiksvriendelijke interface. 

Online project
Na het online aanmaken van een nieuw project en het invoeren van projectgegevens, kan direct een professioneel financieel rapport worden gegenereerd, inclusief financiële overzichten en statistieken omtrent de winstgevendheid. Vahan laat zien hoe het rapport analyse, financiële projecties en evaluatiestatistieken bevat. Ook worden kapitaaluitgaven geanalyseerd, evenals de belangrijkste aspecten van de kasactiviteit, zoals opbrengst, verkoop en kosten.

Het is ook mogelijk om het aflossingsschema van de lening te projecteren als het project met een lening wordt gefinancierd. Zo is er een 10-jarige projectie met pro-forma financiële overzichten, winstgevendheid en operationele indicatoren. Ook worden de inputs en aannames getoond en laten verschillende scenario's zien hoe de winstgevendheid evolueert naargelang de variabelen veranderen.

Winstgevendheidsrapport
De software produceert in een mum van tijd een uitgebreid winstgevendheidsrapport, in overeenstemming met International Financial Reporting Standards (IFRS). Het houdt ook rekening met belastingen in het land van het project, en het werkt met elk formaat en type kas en elk gewas. 

"En het belangrijkste is dat het alle winstgevendheidsstatistieken biedt (ROI, NPV, terugverdientijd, enz.). Die zijn erg nuttig voor het besluitvormingsproces", zegt Vahan.

De software wordt continu bijgewerkt met verbeteringen en de introductie van nieuwe functies. "Automatische invoer van gegevens op basis van het gekozen land en gewas is een van de toekomstige functies." Andere handige functies zullen naar verwachting binnenkort ook worden uitgerold.

Positieve reacties
Sinds de start heeft Vahan veel positieve reacties gekregen op de Greenhouse Formula, onder meer van kassenbouwers, telers en teeltadviseurs. "Het inhuren van een financieel adviseur of het inschakelen van de financiële afdeling om een businessplan voor een kasproject te maken, is duur en neemt meestal minstens een maand in beslag. Als iemand zelf een kasproject wil evalueren, moet hij financiële kennis hebben in combinatie met financiële modellering. Het kost ook veel tijd en brengt veel risico's met zich mee als de verkeerde formules worden gebruikt, belangrijke uitgaven worden gemist, onnauwkeurige aannames worden gedaan, enz. Dit alles kan een negatieve invloed hebben op de haalbaarheid van een project en leiden tot onjuiste besluitvorming." 

De software is voor iedereen die een commerciële kas wil bouwen. "Telers gebruiken deze software om ervoor te zorgen dat hun bedrijf voldoende winst zal opleveren op basis van het vergelijken van verschillende versies. Consultants helpen hun klanten winstgevende bedrijven op te bouwen en kassenbouwers bieden meer waarde en vergroten het vertrouwen bij hun klanten door de winstgevendheid in te schatten van de kas die ze voor hen gaan bouwen."

En dan zijn er nog de investeerders, zegt hij. "Greenhouse Formula helpt om de winstgevendheid van elk kasproject snel, nauwkeurig en op een professionele manier in te schatten."

"De betaalde versie van de software zal binnenkort klaar zijn. Maar iedereen die geïnteresseerd is, kan het gratis uitproberen. Er is ook een korte instructievideo waarin wordt uitgelegd hoe het werk."

Boek een gratis demo: https://bit.ly/gf-freedemo

Voor meer informatie:
Vahan Hovsepyan (directeur)
Greenhouse Formula Ltd
info@greenhouseformula.com  
linkedin.com/greenhouse-formula/ 
greenhouseformula.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.