Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tas Paprika laat 11.880 zonnepanelen op waterbassins installeren

Tholen - Tas Paprika gaat haar bassins volleggen met zonnepanelen. In totaal komen er 11.880 drijvende zonnepanelen op 7 bassins, 5 in Luttelgeest en 2 in Zevenhuizen. Bijzonder aan het project is, naast de omvang, dat de panelen op een speciale manier verankerd zijn. Tas Paprika is een van de eerste telers die met het systeem gaat werken.


Links de bassins waar de zonnepanelen komen (blauw uitgelicht) in Luttelgeest bij Tas, in het midden en rechts die in Zevenhuizen

Anker tegen algen
Het ankersysteem is bedacht door Zon op Waterbassin en Genap. Beide partijen zijn ruim een jaar geleden een samenwerking aangegaan om een totaalconcept voor zonnepanelen op water aan te bieden. "Dankzij het ankersysteem komt er nog veel minder licht in het bassin", legt Willem Verwoerd uit tijdens de eerste dag van tuinbouwbeurs HortiContact in Gorinchem. "Dat voorkomt algengroei. Een bijkomend voordeel is dat de teler er bij plaatsing van het ankersysteem een nieuw taluddoek bij krijgt. In dat doek zit het ankersysteem geïntegreerd."

Willem Verwoerd van Zon op Waterbassin en Chretien Hendriks van Genap bij het in samenwerking ontwikkelde systeem. Op de voorgrond zit het taluddoek als anker vast aan de drijvende zonnepanelen.

Eerste installatie
De eerste teler bij wie het ankersysteem straks draait, is amaryllisteler Knoppert. "Op dit moment wordt dat project afgerond", zegt Chretien Hendriks van Genap. Bij de paprikateler kan de installatie, nu het nieuws bekend is, van start. Willem geeft graag de complimenten aan paprikatelers John en Onno. "Zij zijn vanaf het eerste moment heel serieus en professioneel de markt langs gegaan om zich op drijvende zonnepanelen te oriënteren. Juist omdat Tas Paprika zich zo uitgebreid georiënteerd heeft en goed voorbereid heeft, maakt het ons trots dat de keuze op Zon op Waterbassin i.s.m. Genap/ZOW Ankering is gevallen."

Zon op Waterbassin kwam zelf in 2020 op de markt, met de aftrap tijdens HortiContact 2020. Inmiddels heeft Zon op Waterbassin in binnen- en buitenland reeds meer dan negen projecten gerealiseerd van concept t/m realisatie.

Stroom opwekken
De teler wekt straks met zijn bassins 6,7 megaWattpiek stroom op. Chris Feijen, hoofd energiemanagement bij AgroEnergy, liep op de beurs nieuwsgierig ook even langs de stand van Zon op Waterbassin. Hij verwacht dat de teler de opgewekte stroom slim gaat terugleveren. AgroEnergy kan de teler daarbij helpen. "In de regio bij Tas bij Luttelgeest zijn er al meerdere telers die met zonnepanelen op water werken. Wij zetten die stroom af op de diverse regelmarkten."

Voor meer informatie:
Willem Verwoerd
Zon op Waterbassin
Honderdland 226
2676 LV Maasdijk
+31 (0)6 415 14 033
[email protected]  
www.zonopwaterbassin.nl   Genap B.V.
Goorsestraat 1
7041 GA ‘s-Heerenberg
+31 (0)314 66 16 44  
[email protected] 
www.genap.nl 

 

Tas Paprika
Nieuwlandseweg 5
8315 NA Luttelgeest  
[email protected] 
www.taspaprika.nl