start met tomaten

Digitale oplossing voor beter gewasbeheer

Tuinbouwtechnologieleverancier WayBeyond heeft een nieuwe oplossing geïntroduceerd waarmee telers een optimale plantengroei kunnen bereiken zonder giswerk. Zo kunnen ze van een subjectieve naar een objectieve benadering overstappen om hun teelt te optimaliseren.

De Plant Balance Indicator is de nieuwste functie van FarmRoad Agronomy Insights, een slimme digitale tool die de toestand van de plant weergeeft, te beginnen met tomatengewassen. Met deze informatie kunnen telers de groei van de plant beïnvloeden, afhankelijk van hoe zij vooruitgang willen boeken.

"Planten kunnen zich in een toestand van vegetatief tot generatief bevinden, op basis van hun interactie met de omgeving. Vegetatief - wanneer er meer energie wordt gebruikt om de structurele delen van de plant, zoals bladeren, stengels en wortelsystemen te produceren - of generatief - wanneer er meer energie wordt gebruikt om meer vruchten en bloemen te creëren," legt dr. Tharindu Weeraratne, directeur Gewaswetenschappen & Agronomie van WayBeyond, uit.

"Wanneer telers inzicht hebben in de huidige toestand van hun planten, zijn ze in staat beslissingen te nemen op basis van die gegevens, om de oogst en uiteindelijk hun winstmarge positief te beïnvloeden."

"Een voorbeeld is als de plantengroei moet worden vertraagd vanwege lage marktprijzen. De gemiddelde dagtemperatuur, luchtvochtigheid of EC in de wortelzone kan worden gemanipuleerd om de ontwikkeling van de plant lang genoeg te vertragen, zodat de prijzen zich kunnen herstellen. Omgekeerd kunnen deze en andere parameters worden aangepast als de vruchtzetting of rijping moet worden versneld om te voldoen aan contractuele afspraken, de beschikbaarheid van arbeidskrachten of om te profiteren van betere marktprijzen. Voor beide manieren van handelen moeten telers een duidelijk inzicht hebben in de huidige toestand van de plant om overbelasting te voorkomen."

De Plant Balance Indicator maakt gebruik van eigen statistische modellen en geeft een realtime grafisch beeld op basis van gewasregistratiegegevens, omgevingssensoren en plantbiologische informatie. Bovendien toont een plantbalansgrafiek de historische status van de plantbalans in de loop van de tijd. Chief Technology Officer van WayBeyond, Sean Tindale, merkt op dat het bij het creëren van succesvolle tuinbouwproducten niet alleen om de technologie draait.

"Succesvolle tuinbouwtechnologie is gebaseerd op een uitgebreide kennisbasis voor gegevensmodellering, naast aanvullende informatie die door de telers wordt verstrekt. Wij maken deze kennis en gegevens toegankelijk voor telers, als agronomische inzichten en hulpmiddelen waarmee op het juiste moment de juiste acties kunnen worden ondernomen om de gewasresultaten te verbeteren. We hebben het geluk dat we zes jaar lang gegevens hebben verzameld van tomatenproducenten en ervaren partnertelers over de hele wereld, die onze oplossingen valideren," zegt hij.

"Terwijl we het gebruik van kunstmatige intelligentie blijven onderzoeken en nog geavanceerdere modellen bouwen, zullen hulpmiddelen zoals de Plant Balance Indicator slechts een van de vele opties zijn die telers zullen hebben om hun productie te optimaliseren."

Voor meer informatie:
WayBeyond 
www.waybeyond.io 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.