Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht waterstofinitiatieven glastuinbouw

Eind vorig jaar is vanuit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen een bidbook over waterstof in Den Haag neergelegd. De Topsector lobbyt in Den Haag voor investeringen in waterstof. 

De Topsector T&U zet in op een meerjarig programma dat ondersteuning biedt aan pilotprojecten met waterstof in de sector en een centraal programmadeel waarbinnen collectieve uitdagingen worden opgepakt. In de glastuinbouw zijn al initiatieven opgestart. Onderstaande kaart uit het bidbook geeft hier een overzicht van.

In aanloop naar de vorming van het bidbook kregen glastuinbouw-ondernemers de kans projectideeën voor pilotprojecten in te dienen. Het stadium waarin projectideeën verkeren, varieert van rijp tot groen, zo valt in het bidbook te lezen.

Projectideeën
Enkele initiatieven worden uitgelicht. Het gaat om plannen om waterstofproductie bij glastuinbouwgebied Bathpolder bij Rilland te koppelen aan kassen (Eric van Heijningen van CombiVliet vertelde er onlangs al kort iets over), nog een project in Zeeland waarin Seasun als teler deelneemt, meerdere projecten in Noord-Limburg en Oost-Brabant, een project in Erica (waarover Inge Bergsma namens Greenport Noord bij GFActueel (€) uitleg geeft) en projecten in Westerlee en Bleiswijk.

Uit de gesprekken met ondernemers komt duidelijk naar voren dat zij kansen en toegevoegde waarde zien voor de glastuinbouwsector om te opereren als schakel in de waterstofketen. Als flexibele afnemer van waterstof op de momenten dat deze beschikbaar is en als integrator van elektriciteit- en waterstofinfrastructuur. Ook de rol van waterstof-wkk’s als vervanger van de huidige aardgas-wkk’s verdient aandacht, omdat deze een flexibele conversie van waterstof naar elektriciteit faciliteren.

Marije Beens, directeur-generaal Agro van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontvangt het Bidboek Waterstof uit handen van Anneke van de Kamp en Jaap Bond van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen op 8 december 2022

Bekijk het bidbook 'H2-impuls in de glastuinbouw' hier.