Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Topsector lobbyt bij overheid voor investeringen in waterstof

Waterstof kan een goed alternatief zijn voor het gebruik van aardgas in de glastuinbouw, weten ze bij Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Hiermee kan er een grote stap gezet worden in de verduurzaming van de glastuinbouwsector. Maar er zijn nog flink wat knelpunten op het gebied van financiering en regelgeving. Om deze knelpunten aan te pakken, hebben Anneke van de Kamp en Jaap Bond van Topsector op donderdag 8 december 2022 het "bidboek" ‘H2-Impuls in de glastuinbouw’ aangeboden aan Marije Beens, directeur-generaal Agro van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarin men pleit voor financiering van een programma om deze knelpunten aan te pakken. 

Marije Beens, directeur-generaal Agro van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontvangt het Bidboek Waterstof uit handen van Anneke van de Kamp en Jaap Bond van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Toepassing
De toepassing van waterstof in de glastuinbouwsector is noodzakelijk om klimaatneutraal te zijn in 2040. Zonder regie en collectieve inspanning zijn de risico’s voor ondernemers te groot en bestaat het risico dat waterstofclusters niet van de grond komen. Het beoogde programma ‘H2-impuls in de glastuinbouw’ leidt tot een duurzame versterking van de concurrentiepositie van de Nederlandse glastuinbouw, borging van voedselzekerheid en een grote impact op energietransitie in Nederland.

Het waterstofprogramma voor de glastuinbouw is bedoeld als opmaat naar de toepassing van waterstof voor het klimaatneutraal maken van de glastuinbouwsector. Topsector T&U voorziet een meerjarig programma dat ondersteuning biedt aan pilotprojecten en een centraal programmadeel waarbinnen collectieve uitdagingen worden opgepakt

Topsector T&U vraagt de overheid het programma mede te financieren met 10 miljoen euro voor een periode van 2023-2027. De verwachting is dat dit programma zorgt voor een 20 tot 50-voudige multiplier op de investeringen in waterstofclusters in glastuinbouw in 2027.

Bron & fotocredit: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Publicatiedatum: