Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Serieuze novemberdip Europese tomatenmarkt doorgezet in december

Dat de tomatenprijs daalt in november is gebruikelijk. De overschakeling van lokale teelt naar import gaat dikwijls gepaard met overlappend aanbod. Dat drukt de prijs. Dit jaar was die prijsdip echter een stuk heviger dan normaal. Daarmee blijft de tomatenmarkt er een van extremere pieken en dalen. Een ontwikkeling die in de zomer van 2021 is ingezet. 


Klik hier voor vergroting

Over de hele linie leverde een kilo tomaten in de Europese Unie 1,49 euro op zo blijkt uit het tomatendashboard van de Europese Commissie. Daarmee ligt de prijs op het vijfjarig maximum en boven het vijfjarig gemiddelde.


Klik hier voor vergroting

Voor drie van de vier landen geldt dat de prijs boven dat gemiddelde ligt. Alleen in Spanje duikt de prijs onder het vijfjarig gemiddelde.


Klik hier voor vergroting

Op alle markten zakte de prijs van oktober naar november. In Spanje en Nederland is dat gebruikelijk, maar ook in Italië en Frankrijk zakte dit jaar de prijs.


Klik hier voor vergroting

In beide landen waren ze de afgelopen jaren juist gewend aan een prijsstijging van respectievelijk 18% in Frankrijk en 13% in Italië. 


Klik hier voor vergroting

De gemiddelde kiloprijzen in Italië en Frankrijk liggen nog altijd wel ruim boven het Europese gemiddelde. Dik twee euro per kilo moet er voor de rode groente betaald worden. In Nederland noteert een kilo 1,16 euro en in Spanje 89 eurocent. 

December blijft ook achter
Ook de eerste weken van december zijn moeizaam te noemen op de tomatenmarkt of misschien zelfs wel slecht. Nederlandse en Belgische tomatentelers die hoopten met een herfstteelt te profiteren van een lager aanbod met belichte tomaten zullen toch op iets hogere kiloprijzen gerekend hebben. De Spanjaarden ondertussen waren verrast door het toch nog hogere Noordwest-Europese tomatenaanbod dat deze zomer het geval leek te gaan worden afgaand op alle marktgeluiden. 

De Belgische markt is niet in het tomatendashboard opgenomen. Onderstaande grafiek met VBT-cijfers geeft echter wel goed weer hoe de tomatenprijs in november onder het vijfjarig gemiddelde zakte en daar ook bleef hangen.


VBT-cijfers t/m week 50 via de pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij.  

Nog lager lokaal aanbod in januari
Voor januari, als het ook met de herfsttomatenteelt gedaan is, en februari is de verwachting alsnog wel dat het aanbod lager gaat zijn. Ondanks een gestegen tomatenareaal in Spanje, een groeiende tomatenteelt in Marokko én tomaten uit onder meer Turkije is de verwachting dat dan alsnog de prijzen omhoog kunnen. Daarbij speelt mee dat het traditioneel bij importtomaten gezien de transportafstanden moeilijker is om kwalitatief goede trostomaten hier te krijgen. Vooral die tomaten zouden verderop deze winter weleens een schaars goed kunnen zijn.