Het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (Aesan), verbonden aan het ministerie van Consumptie, verzocht deze dinsdag om "voorzichtigheid in de uitspraken" rond een uitbraak van Salmonella in Noorwegen die het Scandinavische land associeert met de consumptie van Spaanse komkommers.

Dat melden bronnen van het bovenvermelde agentschap aan Servimedia naar aanleiding van een nieuwsbericht in de krant El País dat werd gepubliceerd op basis van informatie van de Noorse autoriteiten. Dezelfde bronnen wezen erop dat de "Spaanse oorsprong" van het voedsel "nog niet is bevestigd".

Ze beweerden ook dat de door Noorwegen gerapporteerde informatie via het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) van de EU "niet voldoende geverifieerd" is en daarom volgens hen te wijten zou kunnen zijn aan "een ander voedingsmiddel".

De Aesan heeft al contact opgenomen met het Centrum voor de Coördinatie van Alarmen en Noodsituaties, verbonden aan het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, en de regionale overheden om, in het geval dat het om een voedingsmiddel van Spaanse oorsprong gaat, "de traceerbaarheid te laten analyseren".

Uitbraak in Noorwegen, Nederland en Zweden
Het Noorse Instituut voor Volksgezondheid meldde dat tussen eind oktober en begin december in totaal 72 mensen in het land werden gediagnosticeerd met de gastro-intestinale bacterie Salmonella agona, van wie er 24 in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Na analyse van meer dan 50 patiëntinterviews en aankoopinformatie, bleek dat "bijna 90% van de geïnfecteerden komkommer had gegeten in de week voordat ze ziek werden". Deze studie hielp om andere hypothesen als bron van infectie bij deze uitbraak uit te sluiten en, "na uitgebreid onderzoek door de Noorse Voedselveiligheidsautoriteit", werden bepaalde partijen komkommer van een Spaanse leverancier geïdentificeerd "als de meest waarschijnlijke bron van infectie".

Naast de uitbraak in Noorwegen zijn er in dezelfde periode ook gevallen met dezelfde stam gemeld in Zweden en Nederland. Het feit dat er de afgelopen weken geen nieuwe ziektegevallen zijn gemeld, zou er echter op kunnen wijzen dat "het besmette product niet meer op de markt is" en dat "de uitbraak waarschijnlijk voorbij is", aldus de verklaring, "hoewel het niet uit te sluiten valt dat er nog gevallen opduiken".

Bron: fhi.no / noticiasdesalud.es