Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Matthias Müller van Sunnehof Beeri over de Zwitserse zachtfruitteelt

"Raskwaliteit nog niet afgestemd op de optimale dubbele teeltperiode van frambozen"

Op het in 1975 opgerichte bedrijf vlakbij de Bodensee wijdt Matthias Müller zich aan duurzame zachtfruitteelt, zowel in de vollegrond als in bedekte teelt. Tijdens een recent gehouden zachtfruitseminar in Zwitserland gaf hij inzicht in de huidige uitdagingen rondom het thema duurzaamheid in de dagelijkse praktijk.

Momenteel omvat het basisassortiment van het gespecialiseerde bedrijf aardbeien, rode bessen, frambozen, bramen en blauwe bessen. Men houdt al op veel manieren rekening met het thema duurzaamheid. Matthias. "Wij hebben bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in weersbescherming, waardoor er minder tijdens de teelt ontstaat en er bovendien aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen ingezet hoeven te worden. Daarnaast zijn de PE-folies, die wij hoofdzakelijk gebruiken, recyclebaar."

Een tweede pijler van de duurzaamheidsstrategie is de gewasbescherming. "Het bedekken van onze gewassen kan ook als preventieve gewasbescherming worden beschouwd. Bovendien maken we gebruik van nuttige insecten en strategieën met residuvrije gewasbescherming", vervolgt Matthias. 


Zachtfruitteelt in folietunnels en in de vollegrond

Efficiënt gebruik van land, water en bemesting
Het efficiënte gebruik van het bedrijfsoppervlak, bijvoorbeeld door de teelt op stellingen, speelt voor de zachtfruitteler eveneens een sleutelrol. "Door het oppervlak efficiënt te gebruiken is er slechts een kleine uitbreiding van het teeltoppervlak nodig. Dankzij de twee teelten in de zomer en herfst garanderen we een optimaal gebruik van onze bestaande frambozenarealen. Tegelijkertijd stellen we echter vast dat de kwaliteit van de rassen nog niet is afgestemd op een optimale dubbele productie." Door een PV-systeem kan er bovendien jaarlijks maximaal 12.000 kWh elektriciteit op worden gewekt.


Verse frambozen uit eigen teelt

Verder is het ook zaak om duurzaam om te gaan met bronnen, in de eerste plaats water en bemesting. "Op 50 procent van ons dekoppervlak verzamelen we regenwater en op 75 procent van het teeltoppervlak wordt ons drainwater hergebruikt. Ook de terugwinning van opgebrachte mest speelt bij ons bedrijf tegenwoordig een belangrijke rol", beschrijft Matthias.


Een blik op de stellingteelt van aardbeien

Goed werkplekontwerp
De zachtfruitteler vindt het ook belangrijk om zijn oogstmedewerkers een goede arbeidsplaats te bieden. "Door de bedekte teelt hebben onze medewerkers grotendeels een dak boven hun hoofd en dankzij de stellingteelt kunnen ze ergonomisch werken. Handarbeid wordt bovendien geleidelijk vervangen door machinegebruik. Wij hechten ook veel waarde aan comfortabele en moderne sociale ruimtes en woonruimtes. Deze maatregelen zijn eveneens onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie."


Een blik in de kas

Duurzaamheid houdt volgens Matthias nooit op. "Wij zien verder ontwikkelingspotentieel op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld bij gewasbescherming, afzien van het gebruik van herbiciden, het gebruik van substraten en de opslag en recycling van water. Om dit in de praktijk te brengen hebben we echter steun nodig; vanuit het oogpunt van de teler zijn een voor de teelt geoptimaliseerde planning, behoeftegericht onderzoek en innovatie in plaats van verboden bijzonder nuttig. En niet in de laatste plaats ook een eerlijk prijsbeleid, omdat duurzaamheid een prijs heeft." 

Bron: Sunnehof Beeri  

Voor meer informatie:
Matthias Müller
Sunnehof Beeri 
Amriswilerstrasse 92
CH-9314 Steinebrunn, Zwitserland
Tel: 071 474 72 00
m.mueller@sonnenhofbeeren.ch 
www.sunnehofbeeri.ch

Publicatiedatum: