Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenkas van 10 hectare in Kazachstan in gebruik genomen

FoodVentures heeft een nieuwe kas in Kazachstan in gebruik genomen. De kas is gebouwd in de regio Aktobe en is meer dan 10 hectare groot, met in 2022 een gerealiseerde productie van 8.000 ton. "Onze kernfilosofie is om de voedselproductie dicht bij de plaats te brengen waar het wordt geconsumeerd," zegt Dirk Aleven, directeur van FoodVentures.

Dirk legt uit dat dit project vanaf nul is opgebouwd en dat FoodVentures voor 51% eigenaar is. "We zijn hier begonnen met letterlijk niets. Het eerste wat we veilig moesten stellen was de grond, we kregen deze 57 hectare. Daarna zijn we fase voor fase gaan bouwen."

Het kassencomplex is verdeeld in 5 hectare voor belichte teelt, 5 hectare voor niet belichte teelt en nog eens 1 hectare voor eigen opkweek. "Bovendien hebben we ter plaatse twee warmtekracht-koppelingsinstallaties die elk 4,2 megawatt per uur produceren," zegt hij.

Goedkope energie 
Energie vormde een van de belangrijkste redenen voor FoodVentures om de teeltfaciliteit in Kazachstan te vestigen. "Dit land heeft buitensporig veel gas, waardoor het 70% goedkoper is dan elders. Wij gebruiken vooral het gas dat anders zou worden afgefakkeld. Dat zetten we dus om in verwarming en elektriciteit voor de teelt."

Een betrouwbare en zelfs goedkope energievoorziening is cruciaal bij een datagestuurde teelt. "De kas is semi-gesloten, met onze sensoren en geautomatiseerde systemen, waardoor het een echt datagestuurd systeem wordt," zegt Dirk. "We hebben één uitstekende FoodVentures-hoofdteler op locatie, die voortdurend wordt ondersteund door ons Expertisecentrum, dat weer nauw samenwerkt met de leverancier, in dit geval kassenbouwer Kubo. De ondersteuning is 24/7 en dit team houdt voortdurend in de gaten wat er in de kas gebeurt. Zo kan de hoofdkweker de nodige aanpassingen doen en wordt er niets aan het toeval overgelaten."

Bewust gekozen voor HPS-belichting
Voor de belichte teelt gebruiken Dirk en FoodVentures om twee redenen HPS-lampen. "Ten eerste zijn de energieprijzen geen probleem, dus we kunnen HPS-lampen gebruiken zonder ons daar zorgen over te hoeven maken. Maar we hebben daar vooral voor gekozen omdat de warmte die ze produceren hier helemaal niet verloren gaat. Het is nu -25ºC buiten, dus we gebruiken letterlijk 100% van de warmte die de HPS afgeeft. In onze kas in Georgia werken we bijvoorbeeld met LED's - we waren eigenlijk een van de eersten die dat deden in het GOS (het Gemenebest van Onafhankelijke Staten bestaat uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie)  - omdat we absoluut geen overmatige warmte nodig hebben." Dat alles samen zorgt ervoor dat FoodVentures ongeveer 82 kg tomaten per vierkante meter kan produceren in deze kas in Kazachstan.

In een land waar het aanbod van tomaten onbetrouwbaar is en de kwaliteit volgens Dirk 'ver te zoeken' is, is FoodVentures nu klaar om aan die vraag tegemoet te komen met lokale productie. "De import komt voornamelijk uit Turkmenistan en Oezbekistan en het aanbod is zeer onbetrouwbaar. Soms is er veel, soms is er niets. Bovendien laat de kwaliteit te wensen over en worden er op grote schaal gewas-beschermingsmiddelen gebruikt. Met onze nieuwe kas kunnen we eindelijk kwaliteitstomaten leveren aan de lokale gemeenschappen tegen een betaalbare prijs."

"Daarbij verminderen we ook de uitstoot, omdat het transport sterk wordt verminderd." De teelt zal niet alleen de voedselzekerheid van Kazachstan ten goede komen, maar ook bijdragen aan de economie in de regio. "We zijn de grootste belastingbetaler en we zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren. We zorgen ervoor dat de banen op onze locaties permanent zijn. We nemen geen toevlucht tot seizoensarbeiders. De mensen die bij ons beginnen, werken jaren later nog steeds bij ons."

Voor meer informatie:
FoodVentures
info@foodventures.eu 
foodventures.eu

Publicatiedatum: