Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sante Giuliano (Zuid-Italië)

"Innovatieve teelttechnieken zijn de oplossing voor uitdagingen in het vers gesneden segment"

"De grootste uitdagingen waarmee we dit jaar worden geconfronteerd bij de teelt van groenten voor voorgesneden producten, zijn de stijging van de teeltkosten, niet naar boven bijgestelde verkoopprijzen en het gebrek aan arbeidskrachten", zegt Angelo Giuliano van Sante Giuliano, een teeltbedrijf uit de Zuid-Italiaanse provincie Salerno. 

"In een dergelijke context is de beste strategie het verlagen van de teeltkosten via innovatieve teelttechnieken. Door de grond minder diep te bewerken willen we een grotere bodemvruchtbaarheid krijgen. We laten de micro-elementen waar ze zijn en we besparen op brandstof. We zouden ook graag meer zonnepanelen leggen om energie-onafhankelijk te kunnen worden. Als je tegenwoordig kunt besparen op brandstoffen en elektriciteit, kom je al een heel eind ver", merkt Giuliano op. 

Sante Giuliano, een bedrijf uit de Piana del Sele streek, werd in 1992 opgericht binnen een familie met een lange traditie in de teelt van vruchtgroenten. Sante zag evenwel kansen voor de teelt van rucola in de kas en zo was hij, samen met Tino Bellina, een van de eersten in Piana del Sele die de bladgroente begon te telen in de jaren ‘90.

Het bedrijf beschikt over een areaal van 30 hectare, geconcentreerd op één enkele locatie, in de gemeente Montecorvino Pugliano, in de provincie Salerno. Het is gespecialiseerd in de teelt van verschillende bladgroenten, zowel babyleaf als volgroeide gewassen, voor verwerking tot voorgesneden product dat onder de grote merken in Europa op de markt komt.

Het bedrijf teelt sla, spinazie, rucola, witlof en snijbiet. De jaarlijkse oogst bedraagt zo'n 2.500 ton. In de zomer wordt de grond in de kassen verhit om die te desinfecteren. En om de bodem niet uit te putten past men gewasrotatie toe. Drie jaar geleden werd ook de teelt van ijsbergsla, ronde rode radicchio en gladde en gekrulde andijvie geïntroduceerd. Deze teelten vinden 3 à 4 maand per jaar plaats.

Arbeid
"Het tekort aan mankracht is een ander probleem. Het bestaat eigenlijk al langer, maar het wordt jaar na jaar erger. Hoewel we de daglonen hebben verhoogd, zijn we er niet in geslaagd om iemand te vinden die voor ons wil werken. We hebben dan wel elektrische oogstmachines in ons bedrijf geïntroduceerd, maar we hebben ook gespecialiseerd personeel nodig om die te verplaatsen en te controleren. Niemand is daartoe bereid. De toekomst van de sector staat op het spel", beweert Sante Giuliano (zie foto), eigenaar van het bedrijf.

"Een ander probleem is de klimaatverandering. Dit jaar hadden we tot ver in oktober zomertemperaturen. De groenten groeiden daardoor te snel en stuurden dus onze programmering in de war. Bovendien was het moeilijk om ziekteverwekkers onder controle te houden. Nu de temperatuur is gedaald en er minder zonuren zijn, verwachten we opeens een tekort aan volumes."

De groenten van Sante Giuliano worden tijdens de oogstfase voortdurend geanalyseerd om de consument een gezond eindproduct te garanderen.

"We promoten de Zuid-Italiaanse teelt. We beperken het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en nemen onze toevlucht tot nuttige insecten en micro-organismen voor biologische en geïntegreerde plaagbestrijding. We gebruiken ook biodigestaat om een constante bodemvruchtbaarheid te garanderen. We hebben zo nog geen enkele productiestoring ervaren. Dankzij deze strategie kunnen we zelfs de toevoer van kunstmest beperken."

Alle groenten van het bedrijf beschikken over volgende certificeringen: GlobalGAP, GRASP, LEAF Marque, SQNPI. De rucola is zelfs een product met een beschermde geografische aanduiding.

"In de pijplijn zit het plan om het bedrijf verder uit te breiden, onder meer via innovaties, en we zouden ook graag onze producten onder een eigen merk op de markt brengen."

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Giuliano Sante
Via Giacomo Leopardi 11, loc. Pratole
84090 Montecorvino Pugliano (SA) - Italië
Tel: +39 3356750539
giulianosante@virgilio.it
angelogiuliano.98@hotmail.it

Publicatiedatum: