Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kunnen ondergrondse waterberging en open bodemenergie duurzaam naast elkaar worden toegepast?

De ondergrond wordt veel gebruikt voor zowel gietwateropslag als voor de opslag van warmte en koude. De vraag of deze systemen ook duurzaam naast elkaar kunnen worden toegepast in hetzelfde watervoerend pakket, stond centraal in het project ‘Handvatten voor Duurzame Co-existentie van Warmte- en Wateropslag’. Dit onderzoek is afgelopen twee jaar uitgevoerd door wateronderzoeksinstituut KWR in opdracht van de Gemeente Westland en de stichting Kennis in je Kas in het kader van het programma Kas als Energiebron. 

In de huidige praktijk wordt functiescheiding toegepast. Wanneer er in hetzelfde gebied vraag is naar open bodemenergiesystemen (OBES) voor de opslag van warmte en koude, en ondergrondse waterberging systemen (OWB) voor de opslag van zoetwater, dan kan er óf gebruik worden gemaakt van verschillende watervoerende pakketten voor beide type systemen, óf deze of zeer grote afstand van elkaar worden gehouden. Op deze manier wordt negatieve beïnvloeding van het opslagrendement van beide type systemen te voorkomen.

Het doel van het onderzoek was om vast te stellen onder welke condities duurzame co-existentie tussen OBES en OWB mogelijk is, en hoe de mogelijkheden daarvoor op eenvoudige wijze kunnen worden verkend. KWR is daarom op zoek gegaan naar handzame rekenregels waarmee bepaald kan worden wat de minimale afstand is die OBES en OWB uit elkaar geplaatst moeten worden zonder dat ze negatieve invloed op elkaar hebben. Met deze rekenregels hebben initiatiefnemers en vergunningverleners in een vroeg stadium houvast bij de ruimtelijke planning en procedures rondom de vergunningaanvraag.

Lees hier bij Glastuinbouw Waterproof 

Publicatiedatum: