Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Volgend jaar zullen we de V-vormmethode met dubbele rijen weer gebruiken omdat de resultaten echt goed zijn"

Een Italiaanse teler uit Sicilië heeft een video gepubliceerd over een door hem toegepaste teeltstuurtechniek in V-vorm, die al zeer positieve resultaten opleverde. Inmiddels is er enige tijd verstreken en nadert de cyclus het einde. "De planten worden gemiddeld 30-45 cm uit elkaar geplaatst," zegt hij medio december. "We plaatsen twee planten, laten een stukje leeg, plaatsen nog eens twee planten, enzovoort."

Hij wijst erop dat de planten een beetje gestrest raken door het aantal vruchten aan de planten. "De planten zitten niet supervol met tomaten, maar dit is het productiedoel dat we bereiken en we kunnen niet verder gaan dan dit. Dit komt omdat de waterbronnen rond de kas net iets te veel zout bevatten."

Er kunnen ongelukken gebeuren tijdens de teelt en één plant vertoont de gevolgen daarvan. "Tijdens het vertakken brak een plant, dus die hebben we met vier hoofdtakken achtergelaten."

Aan de top van de plant blijven tomaten groeien en rijpen. "Als je dit vergelijkt met de nabijgelegen plant met drie hoofdtakken, zie je dat er qua opbrengst niet veel verschil is. Dit bewijst dat we ook bij vier hoofdtakken een hoge productiviteit blijven halen."

Maar als het gaat om kwaliteit, dan hebben we te maken met een heel ander verhaal. "Daar heb je een methode voor nodig," grinnikt hij. "Cruciaal is de onderstam. Er zijn onderstammen die zowel in esthetisch als in kwalitatief opzicht kunnen beschadigen. Maar er zijn er ook die het genetisch potentieel van de variëteit in kwestie versterken en bevorderen. Maar dit terzijde, volgend jaar zullen we deze V-vormmethode met dubbele rijen weer gebruiken omdat de resultaten echt goed zijn."

Publicatiedatum: