Bij een Nederlandse potplantenteler zijn dit jaar, na een jaar testen, in alle retourwaterbassins systemen geïnstalleerd om het retourwater te beluchten. Het gaat om de Vital Oxidizer van JVR Tecmar. "Het is eigenlijk een kleine waterzuivering die het water ontdoet van de organische verontreinigingen", zegt John van Ruyven, de eigenaar van het bedrijf dat de systemen ontwikkelt. De systemen draaien inmiddels wereldwijd. "We hebben vijf jaar ervaring in allerlei gewassen."
John op GreenTech Amsterdam 2022
Het belangrijkste doel van het systeem is zuurstof bieden aan het wortelsysteem. "We kunnen de waterkwaliteit meten middels een aantal parameters", zegt John. Het gaat om: redoxpotentiaal (mV) , chlorofylfluoresentie algea (mg/ltr,), UV-fluoresentie (bacteriën en organische stoffen), zuurstof (mg/ltr), zuurstofverbruik (mg/ltr/uur) EC en Ph. "Dit geeft de bij elkaar de waterkwaliteit aan."
Bacteriën, algen, schimmels en gisten kunnen rijkelijk floreren in het watersysteem van een kwekerij. Afhankelijk van de aanwezigheid van onder meer zouten, organisch materiaal, warmte en verblijftijd wordt het zuurstofgehalte in het water door het zuurstofverbruik van deze algen en organische stoffen verlaagd.
Hierdoor ontstaat een anoxische situatie die ongunstig is voor de wortels van de planten, legt de techneut uit. "Er ontstaat juist een gunstig milieu voor ziektekiemen om welig te groeien."
Leiding met (links) en zonder vervuiling (rechts)
Zuurstofgehalte verhogen
Door nu gebruik te maken van het systeem van JVR Tecmar dat werkt op basis van een venturi kunnen telers het zuurstofgehalte in het water verhogen. "Onze Vital-Oxidizer zuigt via een venturi-systeem de zuurstof in het water. Ons systeem geeft de zuurstof een speciale werveling waardoor de zuurstof beter aan het water gebonden wordt zodanig dat het water qua zuurstofgehalte op 9 -11 mg/ltr. komt. De zuurstof zorgt voor een natuurlijk evenwicht in het water en in het wortelmilieu. De organische vervuiling wordt afgebroken in de wateropslagtanks en in het leidingsysteem en in het wortelmilieu."
Water meten
In het begin zal de teler zijn leidingen extra goed in de gaten moeten houden afhankelijk van de hoeveelheid vervuiling in het systeem. Via spuien van het vuil kunnen verstoppingen in het systeem voorkomen worden, stipt John aan. "De voedingsbodem voor de ziektekiemen zal dan worden afgebroken, waardoor ook het ziektekiemencijfer naar beneden gaat. De organische vervuiling kan gemeten worden door een redoxmeter of met een nitriettest. Als het nitriet gehalte 0 mg/ltr. is, zijn alle algen afgebroken."
De hoeveelheid ziektekiemen kan gemeten worden door een DNA-scan van het water of het substraat te laten maken. "De praktijk wijst uit dat er geen producten zoals chloor of aanverwante producten en waterstofperoxide en ozon meer nodig zijn", stelt John die de systemen al bij telers in Nederland, België en internationaal in onder meer Noord-Amerika, Australië en elders in Europa heeft draaien.
Voor meer informatie:
John van Ruyven
JVR Tecmar
[email protected]
www.jvrtecmar.nl