Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechter eist nieuw besluit van gemeente over tunnelkassen zachtfruitteler

De gemeente Venray moet van de Rechtbank Limburg opnieuw een besluit nemen over een verleende omgevingsvergunning voor tunnelkassen voor een zachtfruitteler. De buurman, een varkenshouder, maakte bezwaar tegen de vergunning die in november 2020 werd verleend. Ook voor een pomphuis werd een vergunning verleend. 

Onderwerp van discussie zijn vooral de tunnelkassen, omdat het perceel de functieaanduiding 'intensieve veehouderij' heeft. In lijn met het bestemmingsplan mogen er ook 'activiteiten behorende tot een agrarisch bedrijf' plaatsvinden, met uitzondering van glastuinbouw. De rechter stelt dat 'het enkele feit dat op het perceel de functieaanduiding ‘intensieve veehouderij’ is opgenomen, niet betekent dat enkel intensieve veehouderij op het perceel is toegestaan.'

Wel moet de gemeente opnieuw naar de vergunning voor de tunnelkassen kijken, waar de aanvrager frambozen en blauwe bessen wil telen. De rechter stelt onder meer dat 'het enkele feit dat de tunnelkassen agrarisch worden gebruikt zoals verweerder betoogt, nog niet maakt dat de kassen aan de definitie agrarisch bedrijf voldoen. Daarvoor geldt immers een bepaalde omvang waarvan onweersproken is gesteld dat vergunninghouder daar niet aan voldoet.' 

De kassen en het pomphuis zijn niet hoger dan 3 meter, zo blijkt uit de bouwtekening. Het gaat om twee tunnelkassen. De rechter verklaarde op 2 december het beroep gegrond en stuurt de gemeente terug naar de besluitenkamer.