Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samen met waterschap, gemeente en provincie

Aardbeienteler maakt werk van verantwoorde groei trayveldenteelt

Aardbeienteler Van den Elzen Plants gaat samen met waterschap Aa en Maas, gemeente Meierijstad en de provincie onderzoeken op welke manier de teelt van aardbeienplanten het beste past in de omgeving met oog voor bodem en water. De samenwerkings-overeenkomst hiervoor werd op vrijdag 9 december ondertekend bij de gemeente Meierijstad door onze dijkgraaf Mario Jacobs, burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meijerijstad, gedeputeerde Landbouw en Voedsel mevrouw Elies Lemkes-Straver en teler Arnoud van Asseldonk van Van den Elzen Plants.


 
Proefopstelling
Deze aardbeienteler legde, in samenwerking met genoemde overheden, een proefopstelling van 1,8 hectare groot aan voor het opkweken van aardbeienplantjes. Daar wordt komende jaren onderzocht hoe de omschakeling van tijdelijke trayvelden naar vaste velden kan plaatsvinden binnen de wet- en regelgeving.

De proefopstelling is onderdeel van een bredere samenwerking op zoek naar de beste manier voor teelt van aardbeienplanten. Zo wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de ligging van sloten en beken in de omgeving van de aardbeientelers. Maar ook naar mogelijkheden in de omgeving wat betreft klimaatdoelen, waterbesparing en het voorkomen van lozingen op het oppervlaktewater.

Unieke samenwerking
Aardbeienplantkwekers leggen noodtrayvelden aan om aan de grote vraag te kunnen voldoen. “Het is best uniek te noemen dat we hier vanaf het begin met de sector samenwerken en met elkaar kijken hoe de aardbeienteelt op een verantwoorde manier kan groeien”, stelt bestuurder Peter van Dijk namens het waterschap. “We brengen kennis van de sector, de omgeving en regelgeving bij elkaar. Zo hopen we samen tot een mooi toekomstperspectief te komen voor de aardbeienkwekers én voor de omgeving waar ze ondernemen.”

Van volle grond naar trayvelden
Nederlandse aardbeientelers stappen in rap tempo over van kweek in volle grond naar trayvelden en de verwachting is dat de sector over een paar jaar volledig is overgeschakeld naar trayvelden. Dat gebeurt ook al in landen om ons heen. In Engeland vindt al geen teelt op volle grond meer plaats. Binnen de Benelux bestaat nog 20% van de teelt uit volle grond en verwachting is dat Duitsland binnen nu en 5 jaar volledig omgeschakeld is naar trayvelden.

Bron: Waterschap Aa en Maas

Publicatiedatum: