Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kolenketels voor verwarmen, arbeid geen probleem

Nieuwe kas voor tomaten en aardbeien geopend op Oezbeekse markt

Een feestelijk moment in het Parkent district in Oezbekistan, waar begin december de eerste planten werden geplant in een nieuwe kas. In het bedrijf van 4,5 ha zullen aardbeien en tomaten worden geteeld.

Oezbeekse markt
De laatste jaren zijn er meerdere hightech kassen geïnstalleerd in Oezbekistan. "Er is een grote vraag naar tomaten vanuit Oezbekistan", zegt Sergey. Met Agro OSC was hij verantwoordelijk voor één van de meest recente projecten, als antwoord op de stijgende vraag naar groenten en fruit van constante kwaliteit.

Opmerkelijk is dat in deze kas, naast tomaten, ook aardbeien zullen worden geteeld, met 4 ha bestemd voor tomaten en 0,5 ha voor aardbeien. "De tomaten zijn voor de export, daarom is gekozen voor de soort Pink Paradise. De aardbeien zijn voor de lokale markt. Buiten het seizoen zijn er kansen op een goede winst."

Kolenketels
De energiecrisis beïnvloedt de telers in Oezbekistan net zo veel als overal, waardoor energie-efficiëntie heel belangrijk is. De kas wordt verwarmd door kolenketels en water wordt gewonnen via putten. Anders dan in veel andere landen is arbeid hier geen probleem. "Er zijn genoeg arbeidskrachten beschikbaar in Oezbekistan en arbeid is relatief goedkoop."

Om het meeste te halen uit de beschikbare ruimte en om optimale lichtniveaulevels te krijgen voor de planten en de vruchten, worden de aardbeien geteeld op 2 hoogteniveaus en worden ze geplaatst op kokossubstraat. De tomaten worden geteeld op goten, zodat het bedrijf het water kan hergebruiken.

Agro OSC heeft zijn hoofdkantoor in Turkije en een vestiging in Oezbekistan. Het bedrijf is gespecialiseerd in turn-key kassenprojecten en irrigatiesystemen. "Tot nu toe heeft ons bedrijf meer dan 600 hectare aan intensieve boomgaarden door heel Oezbekistan. Ongeveer 400 hectare zijn in de ontwerpfase en het leveren van apparatuur", zegt Sergey. Hij ziet kansen voor telers om hun zaken uit te breiden en nieuwe markten te vinden, bijvoorbeeld door nieuwe producten te introduceren, zoals kasaardbeien.

Voor meer informatie:
Sergey Tsimbalov
Agro OSC
Yashnabad district
Kichik Halka Yoli,5
Tashkent
Oezbekistan
Tel.: +998 93 501 52 01
[email protected] 
www.agroosc.uz

Publicatiedatum: