Er is momenteel nogal wat aan de hand in de wereld van de plantenkwekers. Energie speelt uiteraard een grote rol in de perikelen waar de sector mee te maken heeft. “Je moet daarom goed opletten welke energie je gebruikt en op welke momenten,” weet Wim Willemse, directeur bij Hollandplant. “Wij hebben aardwarmte en wkk’s, daarmee moeten we constant schakelen naar de meest gunstige van de twee. Daar hebben we speciaal mensen op gezet, met digitale ondersteuning.”

Goed contact
Ondanks de problemen in de sector wordt er bij Hollandplant juist meer opgekweekt. “We hebben goede contacten met telers, daardoor komen de mensen juist naar ons toe. En we zijn een goed opkweekbedrijf, dat hebben we de laatste jaren wel bewezen. Mond-tot-mondreclame heeft ons heel veel gebracht.”

Het contact met de teler blijft vervolgens ook tijdens de opkweek intensief. “Je hebt het met ze over het soort plantje wat ze bij je afnemen, over wat de tussenstand is en wat ze kunnen verwachten. We houden ze goed op de hoogte.”

Investeren in energie
Dan nog even terug naar het energievraagstuk. Hollandplant zat stil; had de visie dat er snel gehandeld moest worden. Hollandplant heeft naast aardwarmte dit jaar dus geïnvesteerd in een tweede grote wkk. “We hebben extra geïnvesteerd in buffercapaciteit – we hadden al een wkk van 2,7 MW, daar is er een bijgekomen van 4,4 MW. Daarnaast hebben we bij de kleine wkk een extra buffertank van 1000 kuub neergezet, en bij de grote wkk eentje van 2400 kuub.”

Die investeringen zijn in de zomer gedaan, toen ze bij Hollandplant de ontwikkelingen in de energiemarkt al een beetje zagen aankomen. Maar hoe zit het dan met aardwarmte, dat komt toch gratis uit de grond? “Aardwarmte is nog steeds erg kostbaar om uit de grond te halen en weer terug de grond in te pompen, dat kost een hoop energie,” vertelt Wim. “Het is momenteel vooral aantrekkelijk vanwege de subsidie, maar die gaat er vanaf 1 januari volledig af omdat de gasprijs zo hoog ligt. Het blijft nog steeds wel aantrekkelijk, maar goedkoop is het niet.”

Voor meer informatie:
Wim Willemse
Hollandplant
Warmoeziersweg 50
2661 EH Bergschenhoek
Tel: +31 10 5216333
w.willemse@hollandplant.nl