Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Trend van cocktailtomaten naar gewone trostomaten"

Ongeveer twee weken geleden werden in de Naturland-kas van de familie Naderer de laatste tomaten van dit seizoen geoogst. "Bij de komkommers moesten we om meerdere redenen wat vroeger stoppen dan anders, bij de tomaten was het seizoenseinde ongeveer gelijk aan de voorgaande jaren. In z'n geheel genomen was de oogst bij beide gewassen beter dan vorig jaar, aangezien de klimatologische omstandigheden, met name het aantal zonuren, dit jaar beter waren", aldus de biologische teler die gevestigd is in het Beierse Kirchdorf an der Amper.

"We begonnen met vrij goede prijzen: met Pinksteren nam vooral bij komkommers de vraag af, en tijdens de zomervakantie was er bij de tomaten sprake van een soortgelijke daling van de vraag", blikt Anton terug op het afgelopen seizoen. "Wat ons natuurlijk ook bijzonder hard treft, zijn de alomtegenwoordige kostenstijgingen, of het nu gaat om materiaalinkoop of de loonkosten. Ondertussen zijn onze prijzen gelijk gebleven en in de tweede helft van het seizoen zelfs eerder iets gedaald."

De energieprijzen kan de biologische teler tot nu toe nog goed aan, onder andere omdat er voor het verwarmen van de kassen afvalwarmte van een biogasinstallatie gebruikt wordt en de warmteprijs niet al te hevig stijgt.


Links: de laatste tomaten van dit seizoen vlak voor de oogst
Rechts: Anton Naderer in zijn groentenkas

Trostomaten maken groei door, dalende vraag naar cocktailtomaten
Het aanbod van de biologische kwekerij is in de afgelopen jaren ongeveer hetzelfde gebleven, vervolgt Anton. "Wij telen zowel normale komkommers als snackkomkommers. Ons tomatenassortiment bestaat uit tros-, cocktail-, Coeur de Boeuf, en San Marzano tomaten. Vooral in de laatste fase van het seizoen heeft men vastgesteld dat de trend van de duurdere cocktailtomaten meer richting de gewone, goedkopere trostomaten gaat. Daarnaast zien we dat de afzet in de retail gestaag doorgaat, terwijl de consumenten minder geld uitgeven in de natuurvoedingswinkels. De aankoophoeveelheid per hoofd van de bevolking is in deze winkels afgenomen, ook wat betreft groenten."

Na afloop van het vruchtgroentenseizoen werd een deel van de kas met de bladslasoorten eikenblad en Batavia beplant. De bladgroenten kunnen over het algemeen eind januari tot half maart geoogst worden, schetst Anton. "Juist in januari en februari was er in de afgelopen jaren sprake van een goede vraag, wat te maken had met de vorst en de daarmee verbonden oogstuitval in Italië en Spanje. In maart is de slamarkt dan normaal gesproken concurrerender, aangezien er tegen die tijd ook al sla uit koelhuizen op de markt komt." 


Snackkomkommers (links) en gewone komkommers uit lokale Naturland-teelt

Ondanks de kostenstijgingen en de terughoudendheid van de consument, kijkt de teler voorzichtig optimistisch vooruit. "We moeten ons weer instellen op de omzet van voor de coronatijd. De grote opleving van de verkoop is voorlopig voorbij. Vanwege de moeilijkere marktomstandigheden plan ik voorlopig ook geen assortiments- of capaciteitsuitbreiding."

Foto's: Gemüsebau Naderer e.K. 

Voor meer informatie:
Anton Naderer
Gemüsebau Naderer e.K.
Schidlambach 30
D-85414 Kirchdorf, Duitsland
Tel: +49 (0)8444 924 94 30
[email protected]  
Facebook

Publicatiedatum: