Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenkwekerij Globe Plant neemt nieuwe kas in gebruik

Wat lijkt ‘t lang geleden. 17 januari 2022 kreeg Plantenkwekerij Globe Plant de sleutel van een nieuwe locatie in Brielle, waardoor hun areaal bijna verdubbeld is. Bollaarsdijk 13a is 4 kilometer van de kwekerij in Vierpolders af. In november 2022 zijn de eerste mooie paprikaplanten in Brielle opgekweekt en afgeleverd aan de klanten.

Vanaf week 3 is er erg hard gewerkt. In eerst instantie werd de kas leeggeruimd en werden de bestaande installaties ontmanteld. Heel veel is toen grotendeels veilig gesteld voor hergebruik in de nieuwe situatie.

Vervolgens zijn de kassenbouwer en scherminstallateur gestart met hun werkzaamheden, zodat verschillende teeltafdelingen konden worden aangelegd. Elke afdeling is apart van de rest van het bedrijf. Uit oogpunt van klimaat en hygiëne, is er apart een centrale hoofdcorridor, zodat het transport tussen de afdelingen niet door de afdelingen gaat.

Bij de inrichting van het complex is gezocht naar maximale flexibiliteit in: o.a. watergeven, recirculeren, ontsmetten en klimaatbeheersen. Dat betekent in de praktijk dat er een infrastructuur van vele kilometers buizen en kabels onder de grond is aangelegd.

Verrassingen
Bij verbouwingen zijn er altijd verrassingen. Helaas viel de kwaliteit van de bestaande stadsverwarmingsbuis tegen. Globe Plant besloot daarom deze infrastructuur alsnog volledig te vernieuwen. Wat een flinke tegenvaller in de planning gaf. Dit heeft behoorlijk wat aanpassingsvermogen gevraagd van alle bouwpartners, maar het is gelukt.

Rondje techniek
De installaties bovengronds zijn minstens zo indrukwekkend. De afdelingen zijn natuurlijk ingericht met alle moderne technieken.

Enkele voorbeelden: energiebesparende LED-belichting, hijsverwarming voor warmte bij de plant en een sneeuwbuis voor sturing bij extreem koud weer, dubbele scherminstallatie met verduistering en energiedoek, Airmix-installatie ter voorkoming van kouval bij openen doek, gescheiden klimaataansturing tussen de afdelingen, volledige spuitboominstallatie, ontsmettingsunits voor al het water.

Het realiseren van een maximaal mogelijke doorrijhoogte was een behoorlijke puzzel. Alle installaties onder de spanten zijn op de centimeter nauwkeurig met elkaar afgestemd. Waarbij rekening is gehouden met de mogelijkheden (maar ook beperkingen) van de bestaande kasconstructie.

Hygiëneprotocol
Op 24 september konden klanten ‘s middag onder het genot van een drankje en een hapje de resultaten van de verbouwing met eigen ogen zien. Aangezien het hygiëneprotocol pas later zou starten, leek dat een uitgelezen mogelijkheid om iedereen “een kijkje in de keuken te geven”.

Na de klantendag is alles schoon gemaakt. Inmiddels is het hygiëneprotocol ook in Brielle van kracht. Iedereen die binnen komt, gaat door de eerste tourniquet. Daarna moet je omkleden in bedrijfskleding en vervolgens kun je via een tweede hygiëne sluis naar de kwekerij. Hetzelfde zoals het al jaren in Vierpolders gedaan werd.

Sinds de start begin november staan er inmiddels diverse partijen te groeien. De eerste “met zorg opgekweekte paprikaplant” is, zoals gezegd, afgeleverd bij een tevreden klant. Plantenkwekerij Globe Plant is er trots op!

Voor meer informatie:
Plantenkwekerij Globe Plant 
Bollaarsdijk 13a
3231 LA Brielle
+31 (0) 181 40 90 90
[email protected]
www.globeplant.nl

Publicatiedatum: