Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische plaagbestrijding meest toegepast in paprikateelt

De biologische bestrijding in de Spaanse kasteelt wordt het ruimst toegepast in de paprikateelt, goed voor een percentage van 96%. In de tomatenteelt bedraagt het percentage 71%. De cijfers komen uit een onderzoek in het kader van een campagne ter promotie van geïntegreerde gewasbeschermings-strategieën, gepresenteerd door de Andalusische groente- en fruit interprofessionele Hortyfruta, waaraan 534 telers uit Almería en Granada deelnamen.

Bij de overige gewassen was het aantal ondervraagde telers niet hoog genoeg om representatief cijfermateriaal te bekomen. Toch even de cijfers: in de aubergineteelt gebruikt 83% van de 44 bevraagde telers hulpinsecten, in de komkommerteelt is dat 60% en in de (water)meloenenteelt 47%.

Francisco Góngora, voorzitter van Hortyfruta, benadrukt dat de gegevens uit het onderzoek aantonen dat de I Love Bichos-campagne haar vruchten afwerpt. "Toch moeten we blijven hameren op het belang van biologische en geïntegreerde bestrijdingsmethoden in de Andalusische kasteelt."

Toename van agro-ecologische praktijken
Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is de vaststelling van een toename van agro-ecologische praktijken in de kassen: 47% van de ondervraagden heeft heggen aan de zijkanten geplant of is van plan deze aan te leggen. 

Daarnaast zegt 53% hulpplanten te hebben staan. Dat percentage loopt op tot 65% voor paprikagewassen en 61% voor komkommers.

De helft van de telers past een vorm van bevochtiging van de gewassen toe, zoals verneveling (33%), en een kwart heeft al een geautomatiseerd systeem om de optimale omstandigheden te creëren voor de natuurlijke vijanden in de zomer- en herfstperiode.

Tevreden telers
In de meeste gevallen zijn de telers tevreden met de resultaten van biologische bestrijding: 68% in de komkommer- en courgetteteelt en tussen de 81 en 92% in de andere teelten.

Daarnaast heeft een belangrijk deel van de telers die in het afgelopen seizoen geen nuttige insecten had losgelaten de intentie uitgesproken om in de volgende teelt met biologische bestrijding te starten.

Bron: hortoinfo.es

Publicatiedatum: