Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geborgde zetels categorie Gebouwd (waaronder glastuinbouw) verdwijnen uit waterschapsbestuur

Nadat vorige week in de Eerste Kamer de stemmen staakten bij de behandeling van het wetsvoorstel voor aanpassing van het waterschapsbestuur, is het wetsvoorstel op 29 november wel aangenomen. Dit betekent dat de categorie├źn Agrarisch en Natuur elk twee geborgde zetels overhouden/krijgen en de categorie Gebouwd haar geborgde zetels kwijtraakt.

De motie om via een novelle het wetsvoorstel aan te passen naar twee geborgde zetels voor alle categorie├źn, haalde het net niet. Daarmee is het definitief dat Gebouwd haar geborgde zetels kwijt raakt. Gezien de korte tijd tot de verkiezingen in maart 2023, zal dat waarschijnlijk pas effectief worden bij de verkiezingen in 2027. Dat betekent dat de komende periode er nog wel geborgde zetels voor Gebouwd deel uitmaken van het waterschapsbestuur.

Gefaseerde invoering
De gezamenlijke geborgde zetels hadden ook altijd een vaste plaats in het dagelijks bestuur van het waterschap. Die vaste plaats komt mogelijk deze komende periode al te vervallen. Na aanname van het wetsvoorstel stemde de Eerste Kamer namelijk in met een motie voor gefaseerde invoering van de wetgeving.

Volgens de indieners van het wetsvoorstel worden de coalities pas na de verkiezingen bepaald, waardoor invoering van deze wijziging in hun ogen nog acceptabel is. Of dit ook zo gaat gebeuren, is uiteindelijk aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

Bron: Glastuinbouw Nederland 

Publicatiedatum: