Tomatenoogst Extremadura valt na droogte nog lager uit: -30%

Hoewel de aanvankelijke ramingen wezen op 20% minder tomatenoogst in de Spaanse regio Extremadura als gevolg van de droogte, hebben de hittegolven er volgens Domingo Fernández, voorzitter van de Unie van Teeltverenigingen van Extremadura (Acopaex), voor gezorgd dat dit cijfer nog verder is gedaald tot -30%. "Als gevolg hiervan moesten de contracten met verwerkingsbedrijven ook worden aangepast."

Deze oogstdaling ten opzichte van vorig jaar, toen 2,1 miljoen ton werd geoogst, heeft ingehakt op de verkoop, maar de prijzen waren wel veel beter dan vorig jaar. Daartegenover staat dan weer dat de teeltkosten (gas, elektriciteit, brandstof) op spectaculaire wijze waren gestegen, waardoor de winstcijfers dit jaar duidelijk minder zijn.

De weersomstandigheden hebben ook invloed gehad op de maïs-, rijst- of olijfteelt. Ook daar wordt een aanzienlijke opbrengstdaling verwacht. "Kortom, het is een moeilijk jaar geweest, en nu valt het nog af te wachten of we voldoende water zullen hebben in het volgende seizoen. Die kwestie hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd", zegt de voorzitter van Acopaex.

Fernández is het eens met anderen dat er diep moet worden nagedacht over de toekomst van de tuinbouw in Extremadura vanwege situaties zoals droogte. "Alhoewel er in het geval van watergebrek weinig te doen valt. Dan moeten we gewoon hopen dat het gauw voldoende regent."

Bron: interempresas.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.